Pääpakanan turinoita

Vuoden ensimmäinen lehtemme on valmistunut. Erilaisten ajanlaskuun liittyvien toivottelujen sijaan toivon lukijoilla riittävän mielenkiintoa ja innostusta uskonnottomien oikeuksien puolustamisessa ja toivottavasti myös lisäämisessä.

Uskonnonvapauslakikomiteasta on tullut hautaustointa käsittelevä mietintö. Mielestäni se pyrkii lähinnä lisäämään kirkon ylivaltaa esittämällä kirkon pääasialliseksi yleisten hautausmaiden ylläpitäjäksi. Myös vainajien tuhkan käsittelyä pyritään rajoittamaan. Yhdistyksemme on tehnyt aloitteen kunnallisen hautausmaan perustamiseksi Tampereelle. Mikäli hautaustoimilainsäädäntö kuitenkin muotoutuu komitean esittämältä pohjalta, se tulee vaikeuttamaan aloitteemme läpimenoa.

Viime syksynä kokeiltu uskonnottomien perheiden kerho ei saanut riittävästi aktiivisia osallistujia ja toiminnan vetäjiä. Niinpä se jouduttiin toistaiseksi lopettamaan. Asia on kuitenkin hautumassa. Uskonnottomien lasten, tai pikemminkin uskonnottomien perheiden lasten oikeudet päivähoidossa riippuvat liiaksi päivähoitopaikasta ja sen henkilökunnasta. Varsinaisesta uskonnollisuudestahan tuskin voi pienten lasten yhteydessä puhua, sen sijaan heillä saattaa olla vankkojakin uskomuksia ja he ovat vaikutteille alttiita. Siksipä kirkolliset piirit sitkeästi haluavat uskontokasvatuksen pysyvän osana päivähoitoa.

Viime lehdessämme julkaistiin satoa tamperelaiskoulujen ET-oppilaiden kirjoituskilpailusta. Vastaava kilpailu on tänäkin lukuvuonna, ja jälleen arvosteluraatimme parhaana pitämiä palkitaan pienin stipendein. Muutamat elämänkatsomustiedon opettajat ovat myös oma-aloitteisesti ottaneet järjestöömme yhteyttä. Joistain kouluista on käynyt oppilasryhmiä tutustumassa toimintaamme, joissakin olemme vierailleet esittelemässä yhdistystä. Muitakin yhteistyömuotoja on vireillä.

Yhdistyksemme vuosikokous on maaliskuun 18. päivänä. Perinteiseen tapaan tilaisuus aloitetaan epävirallisella vapaa-ajattelijatapaamisella kahvipöydän ääressä kello 13. Itse kokouksessa luodaan katsausta viime vuoteen, kirjataan saavutukset ja epäonnistumiset, sekä valitaan yhdistyksemme johto alkaneelle vuodelle. Tuolloin toivoisin taas tapaavani runsain joukoin sekä nykyisiä että tulevia vapaa-ajattelijoita.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Kumpi on otollisempi?