Jumala ja joulupukki

Yhdistys järjesti syksyllä 1999 kirjoituskilpailun elämänkatsomustiedon opiskelijoille. Seuraaville sivuille on valittu Pispan ala-asteen oppilaiden otsikolla "Jumala ja joulupukki" kirjoittamista jutuista muutama. Myös tänä lukuvuonna on vastaava kilpailu.


Kaikki me uskomme johonkin, mutta esille on tullut yleensä Jumala. Minä itse en usko Jumalaan, mutta myös joulupukkiin uskovat monet. Vaikka ei uskoisikaan Jumalaan tai Joulupukkiin, niin voi uskoa silti johonkin. Jehovantodistaja ei usko ainakaan joulupukkiin, koska he eivät vietä joulua, eikä melkein mitään juhlia. Jotkut myös voivat uskoa enkeleihin. Monilla mailla on oma jumala. Minusta on hyvä, että koulussa näytetään eri maitten uskontoja.

Minun äitini uskoi pienenä jumalaan, muttei enää. Äitini sanoo aina minulle, että 18-vuotiaana saan valita, opiskelenko enää elämänkatsomustietoa. Kaikki saavat valita, mihin uskoo. Yleensä pienet lapset uskovat joulupukkiin, ja miksei vanhemmatkin lapset. Minusta on hyvä, että koulussa otetaan huomioon kaikki, vaikka heillä ei olisikaan sama jumala, mihin uskoo. Kaikki ei usko jumalaan, siksi on elämänkatsomustietoa. Minusta on hyvä, että koulussa on ET:tä.

Sara Autiosaari


Itse en usko jumalaan/jumaliin, mutta en myöskään väheksy niitä, jotka uskovat. En usko jumalaan, koska jumala on mielestäni yliluonnollinen "olento". En mennyt elämänkatsomustietoon, ET:seen vain koska kaverini on sieltä vaan että en usko jumalaan.

Minä uskon joulupukkiin, tai ainakin uskoin pienenä. Pari vuotta sitten isäni kilisti kelloa eteisessä, jätti lahjat siihen ja juoksi portaat ylös ikään kuin joulupukki olisi käynyt. Pienenä äitini uskotteli minulle, että tehtaan piippujen punaiset valot olivat Petteri Punakuonon neniä. Kun meni ikkunasta toiseen, näytti että valot olisi liikkuneet. Kerran isosiskoni veti pukilta parran pois. Joskus pelkäsin joulupukkia.

Tarina jumalasta ja joulupukista

Olipa kerran jumala, ja on vieläkin. Eräänä kylmänä yönä jumala sai lapsen. Kun joulupukki tuli käymään jumalalla, hän luuli Jeesusta uudeksi puhuvaksi nukeksi, koska Jeesus nukkui. Joulupukki vei lapsen rekeen ja lähti matkaan.

Joulupukki istui reessänsä rauhassa, kunnes jumala tuli vessasta ja huomasi, että Jeesus oli kadonnut. Hän lähetti salamat hakemaan poikaansa. Samaan aikaan Jeesus tippui reestä, ja joulupukki oli juuri nostamassa lasta, kun salamat iskivät pukin tainnoksiin ja sieppasivat lapsen.

Pukki joutui sairaalaan. Kun jumala kuuli siitä, hän riensi sairaalaan, sillä he olivat hyviä ystäviä. Kun jumala pääsi sairaalaan, hoitaja huusi: "Joulupukki ei voi toipua enää!" Jumala juoksi joulupukin huoneeseen ja katsoi häntä. Hän ei kestänyt katsoa kuollutta, joten hän paransi pukin loitsuillansa vastoin tahtoaan, koska hän luuli, että joulupukki oli varastanut lapsen. Jälkeenpäin he huomasivat erehdyksen, ja tarina sai onnellisen lopun. THE END

Antti Länsisalmi


Molemmilta ihmiset toivovat asioita, mutta saavat ne yleensä eri muodoissa. Jumalalta ihmiset rukoilevat ja joulupukille he kirjoittavat kirjeitä ja saavat lahjoja. Joulupukki ja jumala ovat kummatkin asioita, joihin jotkut tai monet uskovat ja pitävät niitä totena. Joulupukki on nähtävissä jouluna, mutta jumalaa ei tiedettävästi ole nähty. Isommat uskovat, että joulupukkia esittää aina joku. Pienemmät uskovat, että joulupukki on totta. Uskotaan, että jos ei ole ollut kiltti ei saa lahjoja. Ja jos ei ole uskollinen jumalalle, ei saa sitä, mitä jumalalta on toivonut.

Hannu Laine, 4.A


Joltain kannoilta jumalassa ja joulupukissa on paljon samaa. Molemmat ovat sellaisia henkilöitä, joihin saavat uskoa ne, jotka haluavat. Joulupukkia pidetään hyvin anteliaana, kuten myös jumalaa. Usko liittyy myös molempiin henkilöihin. Lapset uskovat vahvasti joulupukkiin, samoin kristityt. Jumalan sanotaan aina antavan ihmisille kaikki syntinsä anteeksi, mutta harva tulee ajatelleeksi, että niinhän joulupukkikin antaa ilkeille lapsille anteeksi.

Miksiköhän joulupukkiin uskominen lopetetaan jossain vaiheessa, mutta jumalaan uskovat aikuisetkin? Ei näillä niin paljon eroa ole. Eihän kukaan varmasti tiedä, onko jumalaa olemassa. Joten yhtä hyvin voisi ajatella, että jos uskoo jumalaan niin miksei sitten myös joulupukkiin. Uskominen on jokaisen oma asia.

Suvi Autiosaari, 6 B


Onko joulupukkia olemassa, entä jumalaa? Siihen eivät kaikki osaa vastata, mutta minä en usko kumpaankaan. Kun olin pieni uskoin kyllä joulupukkiin, mutta en tiennyt edes, mikä tai kuka on jumala.

Pari vuotta nuorempana kuin nyt, pysähdyin välillä miettimään onko joulupukkia olemassa vai ei. En usko, että olisin ollut mielissäni, jos äiti tai isä olisi tullut sanomaan: ei joulupukkia ole olemassa, ja olisi vain työntänyt lahjat syliini.

Jumala on uskovaisille hyvin tärkeä "henkilö". He rukoilevat jumalaa, ja jossakin uskonnoissa palvotaan jumalaa. Joulutonttuihin ihmiset uskovat yleensä kauemmin kuin joulupukkiin. "Olemassa" on tietysti sauna-, koti-, talli- ja paljon muita tonttuja. Kerrotaan, että joulupukki kiertää maailman ympäri jakamassa lapsille lahjoja.

Nimim. Milli-Molli, 4 A


En voi väittää, onko jumalaa olemassa, mutta tiedän, että joulupukkia ei ole olemassa. Maailmassa on monta jumalaa. Joulupukki tuo aina jotain kivaa. Maailmassa on paljon sotia. Jos olisin jumala, minä estäisin sen. Mutta kun en ole, en voi sille mitään.

On hauska elää kuvitelmassa, että joulupukki on olemassa, sillä on hauskaa, kun joulussa on joku satu, mihin ei välttämättä uskokaan. Korvatunturilla pitäisi olla ainakin kymmenen miljoonaa tonttua, että ne kerkiäisivät tehdä lahjat kaikille maailman lapsille.

Kukaan ei pysty todistamaan, onko jumalaa olemassa. Joulu ei ole hauska ilman joulupukkia tai joulukuusta.

Roope Komonen, 3 A

Seuraava juttu: Kysymyksiä antroposofeille