BLOGI: IHMISKUNTA USKONTOJEN UHRINA

IHMISKUNTA USKONTOJEN UHRINA

Kirjoitus on julkaistu Vapaa-ajattelissa 4/2022

Risto Puumalainen

 

Suomisanakirjan mukaan uhri nimitystä käytetään jostakusta, joka joutuu kärsimään tai menettää henkensä jonkin vuoksi tai on jonkin vahingollisen toiminnan kohteena tai alttiina jollekin (kielteiselle). Mielestäni tuon määritelmän mukaan koko ihmiskunta on uskontojen uhri, sillä niin iso osa ihmiskunnasta on joutunut ja joutuu vieläkin kärsimään uskontojen takia.

Ensinnäkin uskontoihin liittyy usein yksinvaltius eli diktatuuri. Kaikki diktaattorit antavat usein katteettomia lupauksia kannattajilleen ja uhkailevat tai vainoavat vastustajiaan. Esimerkiksi kristinuskossa ikuisella kuoleman jälkeisellä kidutuksella uhkailu pitää tosiuskovaisen ihmisen koko elämänsä ajan pelon vallassa. Diktaattorit hallitsevatkin aina pelon avulla. Uskontoterrorismia on ollut aina eikä loppua ole näkyvissä ainakaan ennen kuin diktaattorijumalien valta murenee.

Yli puolet ihmiskunnasta kärsii uskontojen takia sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Naisten asema ainakin kristinuskossa on jo lähtökohtaisesti heikko. Raamatun tarinan mukaan Jumala loi naisen miehen kylkiluusta, miehelle seuralaiseksi. Jumala käski myös naisen olemaan miehelleen alamainen. Nykyään sama uskonto kieltää naisen oikeuden omaan kehoonsa kieltämällä abortin. Joissakin kristityissä maissa jopa raiskatun naisen pitäisi synnyttää raiskaajansa lapsi, koska uskonto määrää niin.

Uskonnon vuoksi myös seksuaalivähemmistöjen asema on heikko. Raamatussa on selkeä käsky tappaa homosuhteessa olevat ihmiset ja sitä käskyä jotkut uskovaiset tottelevat edelleen jopa kirjaimellisesti.  Esimerkiksi Venäjän nykyinen ihmisdiktaattori otti avukseen jumaladiktaattorin ja yhdessä he määrittelivät yhdeksi Ukrainan sodan syyksi seksuaalivähemmistöjen hävittämisen.

Uskonnot ovat mukana myös rajoittamassa ihmisten sanan- ja ajatuksen vapautta. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla sananvapaus, mutta uskallatko sanoa jotain kriittistä vaikkapa Allahista. Muidenkin nykyisin vallassa olevien jumalien kriittinen arvosteleminen johtaa vähintäänkin ympärillä olevien ihmisten jäätävän kylmään vaikenemiseen.

Uskonnonvapauskaan ei toteudu kaikkialla maailmassa, ei ainakaan siltä osin, että jokainen voi olla myös uskomatta, sillä monessa maassa uskonnottomia vainotaan ja jopa murhataan.

Uskonnot ylläpitävät ihmisten vastakkainasettelua väittämällä omaa uskontoaan ainoaksi oikeaksi ja toisia vääräksi. Vai tietääkö joku uskonnon, jonka mukaan toiset uskonnot ovat oikeassa ja oma uskonto väärässä? Toki suurin osa uskovaisista suvaitsee muiden uskontojen kannattajia, mutta samalla uskovat oman uskonsa ”paremmuuteen”.

Kaikkien diktatuurien tavoin uskonnot pakottavat ihmiset kaksoisajatteluun. Käsite on G. Orwellin keksimä romaanissaan Vuonna 1984. Kaksoisajattelu on manipulointimekanismi, joka saa ihmiset huomaamattaan hyväksymään valheen totuudeksi ja totuuden valheeksi. Uskovaiset siis hyväksyvät kaksi ristiriitaista ajatusta samaan aikaan ja kiistävät ristiriidan. Niinpä uskovainen ihminen voi hyväksyä ja jopa ymmärtää monia tieteen todistettuja totuuksia, mutta samaan aikaan hän uskoo uskontonsa väitteisiin ja voi pitää niitä enemmän totena. Niinpä vielä viimeisimmänkin pandemian aikana jotkut uskovaiset ihmiset luottivat enemmän rukouksiin kuin rokotuksiin.

Taloudellinen uhraus uskontoihin on ollut massiivista kautta historian. Kymmenykset on maksettava tai Jumala rankaisee. Siitä voi lukea esimerkin Apostolien tekojen viidennestä luvusta. Rahojen ja ajatusten sijoittaminen mielikuvitustarinoiden tukemiseen ja ylläpitoon on suoraan pois monesta tärkeämmästä, mutta silti jotkin ihmisyksilöt ja valtiot vieläkin sijoittavat uskontoihin. Niillä rahoilla kannattaisi ennemmin edistää vaikka uuden tieteellisen tiedon hankkimista, pelastaa ihmishenkiä ja voittaa maapallon ympäristökriisi. Mielikuvituskaverit joillakin pienillä lapsilla ovat harmittomia, mutta aikuisten ylläpitämien mielikuvitustarinoiden valta on vähintäänkin hämmentävää.

Todellinen uskontojen uhri on sellainen ihminen, joka sairastuu parantumattomaan ja tuskalliseen sairauteen. Hän joutuu ainakin Suomessa kärsimään pitkään, sillä uskonto vastustaa eutanasiaa eli hyvää kuolemaa. Uskonnon perusteella voidaan siis käytännössä kiduttaa myös uskonnottomia, eikä kyseessä ole kuoleman jälkeisen ajan kuvitelma. Oksettavaa toimintaa.

Uskonnot ovat siis monelta osaltaan haitallisia, jopa vaarallisia. Ikävä kyllä jopa psykiatria on ainakin psykoosin määritelmän osalta uskontojen uhri. Terveyskirjasto.fi kertoo psykoosista seuraavaa:

”Tyypillisiä psykoottisia oireita ovat erilaiset harha-aistimukset (hallusinaatiot) ja harhaluulot (deluusiot) suhteuttamisharhaluulot ja merkityselämykset. Harha-aistimuksia ovat erilaiset kuuloelämykset, puheen kuuleminen, erilaiset näköharhat ja kosketus- sekä hajuharha-aistimukset. Harhaluulot saattavat kehittyä selityksiksi harha-aistimuksille tai henkilö voi kokea itsensä perusteetta vainotuksi, poikkeuksellisen tärkeäksi henkilöksi, jumalaksi tms.

Rajankäynti psykoottisina pidettyjen ja normaaleina pidettyjen jäykkien ja perusteettomien uskomusten välillä ei aina ole helppoa. Jos henkilön uskomus on luonteeltaan hänen kulttuurissaan tai alakulttuurissaan yleisesti jaettu maailmanselitys tai uskonnollinen vakaumus, ei tällaista uskomusta määritellä harhaluuloksi.”

Uskonnot vaikuttavat joukkopsykoosilta, jossa harha-aistimuksia ja -luuloja väitetään totuudeksi. Toivottavasti ihmiskunta vapautuu uskontojen keksittyjen tarinoiden harhasta ja oppii paremmin erottamaan faktan ja fiktion. Hyvin todennäköisesti ihmiskunta ei koskaan saa vastausta kaikkiin ihmisten aivoissa syntyneisiin kysymyksiin, elämän ja maailman ilmiöihin, mutta kysymyksiin vastaaminen keksittyjen tarinoiden avulla on syytä lopettaa. Sellainen toiminta vähintäänkin tyhmentää ihmiskuntaa, mutta pahimmillaan tekee meistä uskontojen joukkopsykoosin uhreja.