Yleiskuvaus

Vapaaranta on Kotkan Vapaa-ajattelijoiden kesäpaikka, jossa kalastuksen perinteet ja nykyajan kiireetön virkistyminen lyövät sovussa kättä toisilleen.

Kotkan Vapaa-ajattelijoiden vanhaa Vapaaranta-blogia voit katsoa tästä.

Yhdistyksen puheenjohtajan havainto kesältä 2021:
Vapaarannassa on komea jättipalsamikasvusto, joka kuitenkin pitäisi hävittää. Ehdotan, että otamme tehtäväksemme sen hävittämisen tilalta. Urakka voi vaikuttaa toivottomalta, mutta ei ole sitä. Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka leviää siemenistä. Ohjeiden mukaan se pitäisi joko niittää tai poimia pois ennenkuin se siementää, siis viimeistään kukinnan alkuvaiheessa.

Kasvi irtoaa maasta kevyesti nykäisemällä. Pari tiukkaan sullottua säkillistä tuli valmiiksi aika lyhyessä ajassa. Jumalniemen jäteasema ottaa vastaan hyvin suljettuihin säkkeihin pakatut jättipalsamit. Säkkien kuljetus pois saaresta onkin kynnyskysymys, mutta pienenkin alueen putsaaminen on aina hyödyksi. Netistä löytyy tarkempia ohjeita jättipalsami-hakusanalla, joka johdattaa esim. kotiliesi.fi -sivustolle.

Muitakin kunnostustöitä Vapaarannassa voisi tehdä. Saareen pääsee vain yksityisellä veneellä, julkinen yhteysalus ei saareen kulje. Mahdollisuutta venekyytiin voi tiedustella Pekka Aallolta, puh. 040 091 2559. Saaressa ei ole sähköä, mikä on hyvä huomioida. Yöpymistä varten oma makuupussi on tarpeen.

Vapaaranta soveltuu myös kotitarvekalastajien etappipaikaksi yhtä hyvin kuin Prometheus-nuorten ja työttömien virkistyspaikaksi.

Toimintaperiaatteena on, että käyttäjien keskuudesta kerätään ”varusteluraha”, millä käytön ja kunnostuksen kustannukset korvataan.

Vapaaranta on oiva paikka seurata lintujen muuttoa.

Paikka ”jumalan” selän takana, jossa ihmisen ei tarvitse itsensä kanssa hienostella.