Uskonnollisten yhteisöjen valtionapu?!

Jälleen kerran kulttuuriministeriöstä kuuluu kummia. Kulttuuriministeri Saarela toi uudelleen esille ajatuksen rekisteröityjen uskonnollisten yhteisöjen valtionavusta. Nykyisin valtio auttaa rahallisesti merkittävällä panoksella valtionkirkkoja. Saarelalla on ilmeinen tarve saada samalle kakulle myös muut uskonnolliset yhteisöt, kuten mormonit ja muslimit. Esitys on uskonnottomien kannalta hyvin ongelmallinen, koska siinä ei millään tavalla huomioida voimakkaimmin kasvavaa vakaumuksellista ryhmittymää, eli uskonnottomia.

Esityksen suurin ongelma ei ole uskonnottomien asema, vaan se, että siinä pääsisi valtion avun piiriin sellaisia uskonnollisia yhteisöjä, joka eivät allekirjoita kaikkia Suomen valtion ihmisoikeusnormeja. Suomen valtio ei voi tukea taloudellisesti uskonnollisia yhteisöjä, joiden oppi on ristiriidassa Suomessa vallitsevan ihmisoikeusajattelun kanssa. Suomessa naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa ja homoseksuaaleilla on oikeus muodostaa parisuhteita ja elää omaa elämäänsä heteroseksuaalien tapaan. Valtaosalla uskonnollisista yhteisöistä naisten asema ei ole tasa-arvoinen miesten kanssa. On vaikea kuvitella, että Suomen valtio voisi tukea muslimeja ennen kuin he sallivat naispuoliset hengelliset johtajat. Homoseksuaalien asema uskonnollisissa yhteisöissä on vielä vaikeampi kuin naisten. Homoseksuaaleja vainotaan, eikä heidän sallita toteuttaa taipumustaan edes valtionkirkoissa, muista uskonnollista yhteisöistä puhumattakaan.

Valtion tuki uskonnollisille yhteisöille johtaisi tilanteeseen, missä valtio yrittää toimillaan saada kaikille Suomen kansalaisille samanlaiset ihmisoikeudet, mutta samalla tukee yhteisöjä, jotka toimivat tätä tavoitetta vastaan. Tilanne olisi sama mikäli valtio tukisi jotain urheilujärjestöä, joka julkilausumissaan kertoisi tukevansa dopingia ja tekevänsä kaikkensa, että urheilijat eivät jää kiinni dopingista. Miten valtio voi edes ajatella tukevansa yhteisöjä, jotka eivät suo naisille ja homoseksuaalille samoja ihmisoikeuksia kuin heteromiehille?

Petri Karisma

Seuraava juttu: Ristisanatehtävä puusta