Etsikää itse

Minulle on usein kerrottu Pakanasanomajuttujeni lukemisen jälkeen tai muussa keskustelussa, että olen liian yleinen, liian suvaitseva ja liian avoin eri vaihtoehdoille. Monet haluaisivat selkeitä vastauksia, yksinkertaisia ratkaisuja ja yleispäteviä selityksiä kaikkiin käsittelemiini asioihin. Joillekin tuntuu olevan hyvin vaikeaa ymmärtää ja hyväksyä, että elämällä ei ole ennalta määrättyä tarkoitusta tai kaikille sopivaa suunnitelmaa.

Selkeä perusta, mutta avoin mahdollisuuksille

Mutta mitä tarkoitetaan sillä että olen liian yleinen ja avoin? Mielestäni tämä jakaantuu kahteen eri asiaan. Ensiksikin minulle selkeä asia on, että jumalia ei ole, joten myös uskontojen ja kirkon opetusten perusta on väärä. Tästä pääsemmekin asian toiseen puoleen, eli miksi elää ja mitä tehdä elämässään? Koska jumalia ei ole niin ihmisten on itse selviydyttävä maailmassa ja keksittävä ratkaisut ongelmiin. Juuri tämä asia on se, jossa ei ole selkeää ratkaisua. Vaikka maailmankuvani ja elämänkatsomukseni perusta on selkeä ja vakaalla pohjalla, vaihtoehtoja oman elämän toteuttamiseksi on paljon.

Olen huomannut, että minulta selkeitä vastauksia haluavat henkilöt ovat usein uskovaisia tai muuten jollakin tavalla taipuvaisia mystiikkaan tai yliluonnolliseen ajatteluun. Heille on jostakin syystä vaikea ymmärtää, että maailmankuvani uskonnoton perusta on selkeä ja ristiriidaton, vaikka käytännön elämässä on paljon eri toimintavaihtoehtoja. Tämä kertoo varmasti ihmisten ajattelumaailmasta ja tavasta hahmottaa asioita. Joillekin on tärkeää jumaliin, profeettoihin ja guruihin luottaminen ja heidän kirjoituksiinsa uskominen. Ikään kuin ilman tällaista ihmiskunnan ulkopuolelta tulevaa pohjaa ei voisi laatia minkäänlaisia elämän suunnitelmia.

Toimintavapaus on rikkaus

Ihmiset, joiden kanssa vietän eniten aikaa, pystyvät hyväksymään elämän vaihtoehdot, omat suunnitelmat ja epävarmuuden. Tämä varmasti johtuu siitä että jokainen hakeutuu kaltaistensa seuraan, ryhmään jossa on yhteisymmärrys ja samanlainen ajatusmaailma. Muille minun on vain sanottava että minä en tarjoa yksiselitteisiä vastauksia elämään, en anna valmiita merkityksiä joka asialle, koska sellaisia ei ole. En tarjoa kaikkeen valmiita vastauksia, koska kukaan ei voi tehdä sitä. Sanon edelleen että etsikää itse ja löytäkää oma tienne. Joidenkin mielestä liian ympäripyöreää, mutta minun mielestäni ainoa oikea tapa ajatella, kirjoittaa ja teidän lukijoiden elää elämäänsä. Mielestäni on vapauttava ajatus, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä, eikä tarvitse olla jumalien armoilla. Tämä on ihmisenä olemisen suuri rikkaus.

Timo Rantala

Seuraava juttu: Siunaus loukkasi monen punaisen vakaumusta