Islaminkin on maallistuttava!

Islamin radikalisoitumisesta voi ajan kuluessa muodostua todellinen uhka eurooppalaiselle ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta korostavalle elämäntavalle. Islam ei kunnioita eikä arvosta Euroopan saavutuksia ihmisen tasa-arvoistamisessa ja vähemmistöjen hyväksymisessä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi. Islamilaisissa maissa naiset ovat toisen luokan kansalaisia ja homoseksuaalisuus on rikos, josta seuraa kuolemanrangaistus. Myös uskonnottomia ja ateisteja kohdellaan islamilaisissa maissa tavalla, johon on haettava mallia kerettiläisvainoista. Näiden ajattelutapojen tunkeutuminen Eurooppaan on estettävä kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Eurooppalaisten ja islamilaisten maiden suurin yhteiskunnallinen ero on uskonnon rooli valtiossa. Euroopassa uskonnon valtaa yhteiskunnassa on vähennetty jo usean sadan vuoden ajan. Nykyisin uskonnolla on Euroopassa varsin pieni rooli. Islamilaisissa maissa ovat uskonto ja valtio ovat täysin kytköksissä toisiinsa. Euroopan kehityksestä voimme huomata, että uskonnon merkityksen väheneminen yhteiskunnassa on mahdollistanut ihmisoikeuksien ja tasa-arvoisen kehityksen. Väitän, että Euroopan hyvä ihmisoikeustilanne ja yhteiskunnan läpi tunkeva tasa-arvoajatus ovat seurausta uskontojen vallan vähenemisestä Euroopassa. Maallistuminen luo rauhaa ja vakautta yhteiskuntiin ja juuri näitä asioita islamilainen maailma tarvitsee!

Eurooppa voisi auttaa islamilaisia maita parhaiten katkaisemalla loputkin uskontojen suhteet valtioon. Tämä olisi hyvä ja tervetullut signaali islamilaisille maille, koska se konkreettisesti kertoisi Euroopan olevan tosissaan poistamassa uskonnon haitallisia tekijöitä. Euroopan tulisi politiikassa korostaa moniarvoisen ja maallistuneen yhteiskunnan etuja, eikä se saisi sallia uskonnollisten johtajien käyttää valtaansa muiden yli. Islaminuskon vallassa olevat maat tulee saada samaan kehityspolkuun, johon Eurooppa lähti valistuksen jälkeen.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Lintu, lohikäärme vai apina?