Lintu, lohikäärme vai apina?

Muinaiset paimentolaiset yrittivät selittää, että Jumala oli se häiskä, joka loi maailman ja joka pisti elolliset elämään. Tämä tarina menee tuoreen tutkimuksen mukaan edelleen täydestä jopa kolmannekseen suomalaisista kuin väärä raha.

No okei, tarkastellaan asiaa Raamatun pohjalta. Siinähän mainitaan, että Jumala eleli aluksi ikuisuuden yksinään pimeässä, kunnes viimein tajusi laittaa valot päälle. Väittäisin, että sellaisessa tilanteessa olisi kenen tahansa mielenterveys koetuksella. Henri Charriére kertoo romaanissaan Papillon moista käytetyn rangaistuskeinona. Vai että mannaa Jumala sellaisen kokemuksen jälkeen vielä joillekin tarjoaisi?

Okei, okei, se on sivuseikka. Kyseisen Jumalan sanotaan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen. Näin ollen Jumala ja ihminen polveutuvat samasta kantaisästä kuin apinat. Tosin Raamatussa ei kerrota, tunkeeko Jumala banaaneja sinne sun tänne, mutta meille muille kädellisille ne toki maistuvat.

Raamattu valaisee Jumalalla olevan muitakin samankaltaisia ominaisuuksia ihmisten kanssa. Paikallistoimittaja Mooses valaisee asiaa kolumnissaan (2. Moos. 33:20), jossa Jumala tokaisee: "Sinä et voi nähdä minun kasvojani, sillä ei kukaan, joka näkee minut, jää eloon." Jumalalla on siis kasvot, mutta - toisin kuin ihmiset - hän on ilmeisesti todella järkyn näköinen, joten silkasta lempeydestään hän on pysytellyt poissa pitääkseen meidät hengissä. Seli, seli ja sitä rataa. Jumalahan ei kaikkivoipana tietenkään kykene tekemään itsestään uljasta adonista, jotta me hänet nähdessämme emme heittäisi veiviämme justiinsa.

Käyttäytymisestään päätellen Jumala lienee tietysti mies, sillä juuri eräillä miehillä on tapana kartella perhettään. Jumalaa ei voi sanoa edes viikonloppuisäksi, koska hän ei käväise silloinkaan. Naiset tunnetusti jopa taistelevat saadakseen pitää lapsensa. Jumala ei siis voi olla nainen, koska hän ei viis veisaa meistä lapsistaan. Vain tsunameja hän sallii kaikkivoipaisuuksissaan meille nameiksi. Voi sitä vanhaa hupakkoa!

Elatusmaksuja Isältä lienee turha karhuta. Ukko ei varmasti tule käräjille, vaikka sinne haastettaisiin. Tuskin elatusmaksuja sai edes Joosef, jonka morsmaikun Jumala on peräti tunnustanut pukanneensa paksuksi. Vääryys se on aina riesanamme.

Jumalan ominaisuudet viittaavat toisaalta myös muinaiseen liskoeläimeen. Psalmissa 18:9 kerrotaan: "Savu suitsusi hänen sieraimistaan, kuluttava tuli hänen suustansa..." Ilmetty lohikäärme sanon minä, ellei Jumala sitten ole sattumoisin armoton tupakkimies ja akuutti nokivalkea on iskenyt parahiksi hengitysteihin reportterin osuessa paikalle.

Erikoinen piirre Jumalassa on hänen sulalliset siipensä. Psalmi 91:4 sanoo: "Sulillansa hän sinua suojaa, ja sinä saat turvan hänen siipiensä alla..." Jumalassa on näin ollen ominaisuuksia niin apinasta, lohikäärmeestä kuin linnustakin. Pakko sanoa suoraan, että aivan kuvakseen hän ei luonut edes kolmannesta suomalaisia.

Tapio Aho

Seuraava juttu: Atte Ateisti ja pastori Pyhätosi