www.eroakirkosta.fi

Taas on puoli vuotta kulunut tätäkin vuotta, joten on hyvä tarkastella, kuinka vuosi on alkanut eroakirkosta.fi sivustolla.

Ensiksi on pakko todeta, että kirkosta eroamisten kasvu sivuston kautta on ollut sellaista luokkaa, että välillä on tullut mieleen, voiko tämä olla totta. Kirkosta eroaminen on kasvanut yli kaksi ja puoli kertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Ilmeisesti sivusto on tullut tunnetuksi, ja sitä pidetään hyvänä ja turvallisena tapana erota kirkosta. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana on lähetetty sekä sähköisiä että paperisia eroamiskaavakkeita kaiken kaikkiaan noin 6300. Tämä luku saavutettiin viime vuonna vasta marraskuun 22. päivä.

Sähköpostilla eroaminen tuli mahdolliseksi tammikuussa ja kuvittelimme, että voisimme lopettaa postimaksun maksamisen paperisen eroamiskirjeen vähäisen käytön takia. Tässä olimme kuitenkin väärässä. Paperinen kirkosta eroamiskaavake säilytti asemansa, vaikka helpompi ja nopeampi tapa tuli mahdolliseksi. Paperista eroamiskaavaketta on käyttänyt noin 1200 eroajaa ensimmäisen puolen vuoden aikana. Tämä on hämmästyttävä luku, kun ottaa huomioon, että viime vuonna, kun eroaminen oli mahdollista vain paperisella kaavakkeella eroamiskirjeitä lähetettiin vähän alle 2400 vastaavana aikana.

Kirkosta eroamisesta ei juurikaan ole ollut juttuja medioissa alkuvuoden aikana. Oli hyvin mielenkiintoista, että Helsingin seurakuntayhtymä tiedotti huhtikuun alussa, että kirkosta eroaminen on Helsingissä kääntynyt laskuun. Toisaalta kun Tampereella oli tammi huhtikuun osalta kirkosta eroamisessa kasvua noin 100%, niin kirkko ei puhunut asiasta yhtään mitään. Voidaan varmaankin ajatella, että kirkon ollessa hiljaa, ovat luvut heidän mielestään huonoja ja mikäli on jotakin heille positiivista tapahtunut, niin siitä tiedotetaan kovalla äänellä. Kovin vähän on näköjään kirkolla ollut tiedotettavaa.

Kirkosta eroaminen tulee mitä ilmeisimmin nousemaan tänä vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Edellinen ennätys on vuodelta 1992, jolloin kirkosta erosi 30771 ihmistä. Noin 15 % kasvu viimevuoden luvuista riittää rikkomaan vuoden 1992 ennätyksen. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuinka tänä vuonna käy.

eroakirkosta.fi -sivuston kautta eronneet

Petri Karisma

Seuraava juttu: Miksi eroakirkosta.fi -sivusto