Onko kristillisyys jälleen muodissa?

Viime aikoina, osittain ehkä Myyrmannin surullisenkuuluisan pommi-iskun seurauksena, on ev.lut. kirkko päässyt kovastikin paistattelemaan julkisuudessa. Vakaumuksellinen keskustelu näyttäisi median mielestä olevan tällä hetkellä trendikästä, onhan keskustelua viime aikoina yllättävänkin paljon ollut. Myös vapaa-ajattelijat ovat siihen päässeet kiitettävästi osallisiksi, sekä televisio- että radiohaastattelujen myötä.

Valitettavasti median sävy ei kaikin puolin ole ollut neutraali. Uusimmat, luonnollisesti kirkon itsensä tekemät tutkimukset noteerataan liiankin positiivisesti, luoden mielikuvaa suomalaisista kansana, joka yhteistuumin polvistuu iltaisin kätensä ristien riittien ääreen. "Seurakunta koetaan tärkeämmäksi kuin kunta", "valtaosa uskoo Jumalan kuulevan kaikki rukoukset", "seurakuntavaalit kiinnostavat entistä enemmän". Kaikki otsikoita, joita media kylvää tuijottaen sokeasti kirkon omiin tutkimuksiin. Tämä jos mikä saa meidät uskonnottomat pakanat takajaloille ja antaa sysäyksen tehostaa omaa tiedonvälitystä!

Totuus on kuitenkin toisenlainen: huikeasta mainoskampanjasta huolimatta seurakuntavaalien äänestysprosentti oli kirkolle taatusti pettymys, 14 prosenttia, nousua ollen vaatimattomat 0,3 prosenttiyksikköä. Kirkko ja uskonto kiinnostavat entistä vähemmän, tieteellinen maailmankatsomus korvaa hitaasti mutta varmasti käsityksen Jumalasta ja tämän Jumalan kaikkivaltiudesta. Valtaosa suomalaista arvostaa kirkkoa, mutta eivät ole niinkään varmoja kirkon opin oikeellisuudesta. Tapakristittyjen sekä dekääntyneiden joukko kasvaa ja uskontokuntiin kuulumattomien määrä sekä prosentuaalisesti että määrällisesti alkaa olla huomattava. Niin huomattava, että oikeita keinoja käyttäen joutuvat päättäjät hiljalleen huomioimaan uskonnottomat omana, täysin kirkkoon kuuluvien kanssa tasa-arvoisena ryhmänään.

On kuitenkin mielenkiintoista huomata, että osa median tekemistä ohjelmista tai artikkeleista on selkeästi kirkkoa ja sen toimintaa kritisoivaa. Uskonnottomat ihmiset ovat luonnollisesti jakautuneet kaikille elämän saroille, ja aika lienee kypsä toimittajienkin kirjoittaa "ei-kristillisiä" juttuja.

Tampereen Vapaa-ajattelijoiden kirkostaeroamiskampanja alkaa olemaan tämän vuoden osalta takanapäin. Vaikka kampanja ei täysin onnistunutkaan, on syytä olla tyytyväinen jo toistaiseksi saavutettuihin tuloksiin. Kampanja ylitti uutiskynnyksen ja herätti keskustelua paremmin kuin viime vuosina. Nyt on aika alkaa suunnittelemaan uusia keinoja saada asiaamme esille ja lehtien sivuille.

Toivotan lämpimästi pakanallista joulun odotusta sekä rauhallisia hetkiä kinkun ja sinapin ääressä.

Jani Hinkka
puheenjohtaja

Jani Hinkka

Seuraava juttu: JUMALAN IMAGOKAMPANJA MENESTYS