Mikä on taidetta?

Yhdistys järjesti elämänkatsomustiedon opiskelijoille perinteisen kirjoituskilpailun myös lukuvuonna 2001-2002. Tässä on kolme esimerkkiä kilpailuvastauksista.


En oikein tiedä mikä on taidetta, mutta ehkä se on sarjakuvat tai ehkäpä taidetta on jazz-musiikki tai Hamlet on ehkä taidetta. Vaihtoehtoja on tuhansittain ja taas tuhansittain ja taas tuhansittain mutta tuhansia voi tulla vaikka taivaaseen asti. Ja takaisin asiaan. Meistä miltei kaikki tietävät Mona Lisan salaperäisen hymyn, joka on ikuistettu niin sanotulle muotokuvalle, joka on taiteen perusta. Ja me kaikki varmasti tiedämme "Aku Ankka" sarjakuvan, joka on hyvää luettavaa ajanvietteestä puhumattakaan. Monet taidot ovat myös taidetta kuten esim. kirjoittaminen, piirtäminen, maalaaminen, kädentaidot ja muodostelmaluistelu. Taidetta on myös graffitit ja piirretyt filmit on kanssa taidetta. Mutta kaikilla on omat mielipiteensä.

Otso Etelämäki
3. A Pispan koulu


En oikein tiedä, mikä tekee taiteesta taidetta. Onko se tekijä, vai itse teos? Pienetkin asiat voivat jonkun mielestä olla taidetta. Taulut ovat monen mielestä taidetta. Otetaan esimerkki. Meidän keittiön seinässä on taulu, joka on vanhempieni mielestä taidetta. Siinä on veitsi kiinni. Kun jotkut lapset tulevat ensimmäistä kertaa meille ja näkevät taulun, he kysyvät: "Mikä toi on?" Minä en osaa muuta sanoa kuin että se on taulu. Minun mielestä musiikki on taidetta. Musiikki tekee minut onnelliseksi ja vie mukanaan. Oli se sitten luonnon tai ihmisen tekemää musiikkia, niin se on silti minun mielestä taidetta.

Otto Vähätiitto
4. B Pispan koulu


Kauan ihmiset ovat miettineet, mitä taide on. Minulle taide on musiikkia. Soitan kolmatta vuotta pianoa. Osaan soittaa nuoteista sekä ulkoa. Kun soitan, tunnen kuinka soitto tulee myös syvältä sisältäni ja siinä on tunnetta sekä luonnetta, joten vaikka jollekin pienelle lapselle opetettaisiin Ukko-Nooa ulkoa, se ei pakolla olisi taidetta, koska musiikin taiteeseen tarvitaan enemmän kuin vain pelkkä soitto. On paljon myös muunlaista taidetta, esim. teatteri, maalaukset sekä näyttelyt ja minusta ne ovat kaikki hienoja taiteen muotoja.

Ida
4.B Pispan koulu

Seuraava juttu: Perusteltu valinta: vapaa-ajattelu