Terveisiä kristitylle

Posti toi minulle kirjeen, joka sisälsi Rukousyhteys -lehden numeron 2/2001. Mainittakoon kirjeen postittajalle ensiksi käytännön säästövinkki: on turha lähettää toista kirjettä minulle ja toista morsiamelleni samaan osoitteeseen.

Lehti sisälsi jutun Pirkko Jalovaaran ihmeparanemisesta. En lainkaan epäile, etteikö kirjoittaja ole näin kokenut. Toisaalta, tauti josta Jalovaara parani oli selkäsärky, ja lehden toinen juttu kertoi "psyykkisistä tai psyykkisperäisistä vaivoista - - päänsärystä, selkä- ja rintakivuista." Skeptiseen mieleeni nousee sellainen ajatus, että tämänkin paranemisen syitä pitää etsiä psyykkiseltä puolelta.

Ihmeparantumisia tutki aikaan Matti Miettinen, joka teki tutkimuksistaan väitöskirjan Uskonnolliset ihmeparantumiset lääketieteellis-psykologisesta näkökulmasta. Jos kirjeen kirjoittaja ilmoittautuu, niin lupaan lahjoittaa hänelle yhden kappaleen mainitusta teoksesta. Muut voivat ostaa kirjan toimistolta 60 markalla.

Lopuksi lainaan vielä lehden sivulta kuusi ensimmäisen kappaleen, johon ateistikin voi yhtyä: "'Osaako Jumala puhua?' kyseli Tuomo 6 v. eräänä iltana nukkumaan mennessä. 'Miten niin', ihmettelimme kysymystä. 'No kun en kuule mitään' kuului Tuomon vastaus." Viisas lapsi.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Mäntän Lukiossa addressi uskonnottomien oikeuksien puolesta