Kirkkoväki valtamedian suojeluksessa

Lehtiä lukiessa saattaa kuvitella kirkon suosiosta vaikka mitä. Jotkut lehdet kunnostautuvat aivan erikoisesti tiedon suoranaisessa vääristelyssä. Hervannassa on sikäli mielenkiintoinen tilanne, että alueen 25 000 asukkaasta vain 15 000 kuuluu Hervannan seurakuntaan. Siispä tällä alueella tarvitaan lehdistön apua: kun kulttuuriministeri Lindén esitti kirkon yhteisövero-osuuden poistamista ja korvaamista budjetissa erikseen myönnettävällä määrärahalla, Aamulehti ilmoitti kysyvänsä kansan mielipidettä uutisautossaan. Auto oli Hervannan kirkon vieressä jumalanpalveluksen jälkeen, ja seurakunta tarjosi kirkkokahvit. Operaatio onnistui. Lehden otsikko kuului suunnilleen näin: Kansa vastasi; Valtio pois kirkon rahapussilta.

STT:n uutisen mukaan vuonna 2000 kirkosta erosi noin 13 500 henkilöä, runsas tuhat enemmän kuin edellisvuonna. Kirkkoon taas liittyi 11 200 henkeä, noin 300 enemmän kuin edellisvuonna. Siis kirkosta erottiin enemmän kuin siihen liityttiin, ja eronneiden määrä kasvoi enemmän kuin liittyneiden määrä. Tästäpä Aamulehti loihtii asianmukaisen otsikon: "Kiinnostus kirkkoon on kasvussa."

Joulujuhla kirkossa - sopii myös elämänkatsomustiedon oppilaille?

Amurin koulun juhlasali on kuulemma ahdas, kaikki oppilaat eivät mahdu sinne kerralla. Mutta seurakunta tarjosi auttavan kätensä, ja niinpä koulun joulujuhla vietettiin Aleksanterin kirkossa. Aamulehti (22.12.2001) kertoi, että juhlassa luettiin jouluevankeliumi ja laulettiin kristillisiä joululauluja. Koulun apulaisrehtorin Anita Minkkisen mukaan kyseessä ei ollut jumalanpalvelus vaan joulujuhla, joten myös elämänkatsomustiedon oppilaat saattoivat olla mukana. Lehti jatkaa: "Juhlan ohjelma olikin kokoelma erilaisia jouluperinteitä Petteri Punakuonosta Lucia-kulkueeseen ja kristillisiin joululauluihin." Ihmetystäni herättää, millä tavoin evankeliumin kuuleminen ja virsien veisuu lakkaavat olemasta uskonnonharjoittamista, jos välillä lauletaan poroista. Onkohan uskonto poikkeus, vai lakkaisiko kokoomusnuorten juhla olemasta oikeistolainen ja kommunistien vasemmistolainen, jos niissä välillä laulettaisiin poroistakin?

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Rajanvetoa