Pääkirjoitus

Yhdysvallat on julistanut sodan terrorismia vastaan, ja hyökkää Afganistaniin. Toisaalta ääri-islamistit ja Osama bin Laden julistavat pyhää sotaa länttä ja Amerikkaa vastaan.

Mieleen tulee väkisinkin joitakin kysymyksiä. Kuka tai ketkä olivat Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen takana ja miksi ne tehtiin. Oliko tarkoituksena vain tappaa parissa pilvenpiirtäjässä muutama tuhat ihmistä ja vähän lisää USA:n puolustusministeriön rakennuksessa? Vaiko romahduttaa maisemaa pilanneet tornit. Ehkä lamauttaa Yhdysvallat? Mahdollisesti tavoitteena olikin saada Yhdysvallat hyökkäämään Afganistaniin. Tai saada muodollinen syy, jonka perusteella sekaantua toisen valtion asioihin.

Inhimillinen kärsimys, tuska ja kuolema on mahdotonta mitata. Kuitenkin asioita voidaan suhteuttaa toisiinsa. Yhdysvallat on valtio, jossa tehdään pari murhaa tunnissa. Jos nyt loppumassa olevan vuoden murhat tehtäisiin yhdessä paikassa samanaikaisesti, saataisiin vielä suuremmat lehtiotsikot kuin World Trade Centerin iskuista. Puhumattakaan tänä vuonna nälkään kuolleista tai nykyisen lääketieteen keinoin pelastettavissa olevista, mutta kuitenkin köyhyyden takia tauteihin kuolleista. Jos tarkoitus on kostaa Yhdysvalloissa kuolleiden puolesta, mikä on oikea määrä siviiliuhreja Afganistanissa? Jos bin Laden saadaan hengiltä, onko ääri-islamilaisilla marttyyri, jonka puolesta ollaan valmiita mihin tahansa iskuihin?

Toisaalta lännessä (Suomi mukaan luettuna) varotaan antamasta kuvaa, että kysymyksessä olisi kristityn lännen ristiretki islamilaista itää vastaan. Toisaalta taas varsinkin yleisönosastoissa kauhistellaan, kuinka joissakin maissa islamilainen voi saada kuolemantuomion, jos kääntyy kristityksi. Ei kauhistella niiden kohtaloa, jotka hylkäävät kaikki uskonnot. Ei myöskään muisteta, ettei vielä ole kulunut historiallisesti katsottuna kovinkaan pitkää aikaa siitä, kun kristillisessä Euroopassa ihminen joutui hengenvaaraan, jos asetti joitakin kirkon käsityksiä kyseenalaisiksi, esimerkiksi sen, että aurinko kiertäisi maata. Puhumattakaan, että olisi kieltänyt koko kristinuskon.

Uskontohan ei sinänsä ole sodan syy. Syitä hakiessa pitää katsoa talousmaantieteellistä karttaa: missä ovat taloudellisen vaurauden keskittymät ja toisaalta, missä ovat tärkeät luonnonvarat. Sitten kun sota on valittu politiikan jatkeeksi, uskonto on erinomainen keino saada joukot innostumaan siihen. Sota, niin tämä nykyinenkin, on paljon helpompi aloittaa kuin lopettaa. Nyt tarvitaan kaikkien ponnistuksia rauhan saavuttamiseksi.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Tapakristitty, dekäänny ateistiksi