Tapakristitty: dekäänny ateistiksi

Pakanasanomissa julkaistaan usein uskontokritiikkiä. Tämäkin teksti on samaa sarjaa, ja otsikon mukaan suunnattu sinulle, jos olet tapakristitty suomalainen ja uskot kuten vanhempasikin uskoivat.

Oletan siis, että olet syntynyt ja kasvanut kristityksi. Tai oikeastaan oletan, että sinut on kasvatettu kristityksi. Olisi siis mahdollista, että sinut olisikin jossain toisessa maassa kasvatettu vaikkapa juutalaiseksi.

Ristiriitaiset uskonnot

Kun esimerkiksi juutalaiset odottavat yhä vapahtajaa, messiasta, ja kristityt uskovat Jeesuksen olleen messias, on toisten pakko olla väärässä. Edelleen esimerkiksi islam on ristiriidassa sekä kristinuskon että juutalaisuuden kanssa. Minkä tahansa kahden uskonnon perusdogmit ovat ainakin osittain ristiriitaisia.

Et voi luottaa siihen, että olisit sattunut syntymään oikeaan maahan, koska samoinhan voi ajatella kuka tahansa hindu, muslimi, juutalainen jne, ja kaikki eivät voi olla oikeassa. Siis sinun pitää pohtia aivan yhtä kriittisesti niin kristinuskon kuin muidenkin uskontojen oppeja.

Hindulaisuus vs. kristinusko

Hindulaisuuden mukaan ihminen syntyy uudelleen parempaan tai huonompaan asemaan sen mukaan, miten on aiemman elämänsä elänyt. Mitä järkeä on sanoa, että minä olen uudelleensyntynyt Ville Virtanen, jos kerran en muista mitään Villen elämästä? Mitä järkeä on sanoa, että minä synnyn uudelleen, jos tämä väitetty uusi "minä" voi olla eri rotua ja sukupuolta, eikä muista mitään tästä nykyisestä elämästäni?

Onko edellisen kappaleen perusteella hindulaisuudessa järkeä? Entä kristinuskossa seuraavan kappaleen perusteella:

Jumala luo ihmisen. Jumala antaa ihmiselle lain, jota Jumalan luoma ihminen ei noudata, jolloin Jumala tuomitsee ihmisen ja kaikki hänen jälkeläisensä. Onneksi Jumala päättääkin armahtaa itse määräämästään tuomiosta ne, jotka uskovat tiettyihin opinkappaleisiin mm. 2000 vuotta sitten eläneestä miehestä. Järkeä tässä on aivan yhtä paljon kuin jos professori tenttii itse laatimansa liian vaikean tentin opiskelijansa puolesta.

Pohdi asiaa

Ehkä useimmat suomalaiset sanovat, että heitä ei ole kasvatettu kristityksi. Kuitenkin suurin osa on kuullut Jeesuksesta päiväkodissa ja koulussa, ja melkein joka päivä sattuu silmiin joku hartauskirjoitus, johon ei yleensä juuri huomiota kiinnitä. Olisiko tämä vaikuttanut niin, ettet avoimesti ihmettele kristinuskon perustotuuksia, vaikket toisaalta itseäsi varsinaisesti uskovana pidäkään?

Ristiriitaisista väitteistä vain yksi voi olla tosi, ja on tietysti mahdollista että kaikki väitteet ovat vääriä. Muslimeja, hinduja ja kristittyjä on kaikkia miljardin verran, ja vain yksi ryhmä voi olla oikeassa. Siis suurin osa ihmisistä uskoo täysin varmasti vääriin jumaliin! Minä olen asiaa pohdittuani päätynyt ateismiin. Mieti mihin uskot, vai uskotko mihinkään.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: 400 sivua uskonnoista Suomessa