400 sivua uskonnoista Suomessa

Toisinaan saan "Anna elämäsi Jeesukselle" -lappuja, joiden julkaisijana on vaikkapa Kristuksen Pyhyyden Kirkastajien Veljeskunta (KPKV) tai jotain sinne päin. Melkein aina myös luen saamani vihkoset, ja jostain syystä minua kiinnostaa mikä mikäkin seurakunta tai kirkko oikein on.

Luen juuri Harri Heinon kirjoittamaa Mihin Suomi tänään uskoo -kirjaa, joka sisältää hakemistoineen tasan 400 sivua tiivistä asiaa Suomessa toimivista uskonnoista, hengellisistä liikkeistä ja seurakunnista. Nykyään jo kuollut kirjoittaja oli Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja.

Kirja vaikuttaa erittäin kattavalta. Siinä on kerrottu Evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeistä, Ortodoksisesta kirkosta, Katolisesta kirkosta, muista vanhemmista kristinuskon haaroista, erilaisista herätysliikkeistä ja niin edelleen aina hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen pohjautuviin liikkeisiin ja teosofian haaroihin saakka. Pienetkin yhteisöt ovat mukana, esimerkiksi Perinteinen baptistiseurakunta, johon arvioidaan kuuluvan 10-15 uskovaa.

Vapaa-ajattelua kirja ei juuri mainosta: "Puhdasoppinen materialismi on lakannut viehättämästä ja kommunistisen järjestelmän romahtaminen on vienyt pohjan sen opettamalta ateistiselta tieteisuskolta." Kommunistit tuskin pitävät itseään tieteisuskoisina, eikä ateismi sitäpaitsi ole kommunismiin sidottua. Maallistumisesta kirja mielestäni kertoo hyvin, suomalainen "kuuluu kirkkoon ja käyttää kirkollisia toimituksia, käy kirkossakin silloin tällöin, uskoo jonkinlaisen Jumalan tai korkeamman voiman olemassaoloon ja rukoilee - ainakin pahimmassa pinteessä".

Kirjoitan tätä esittelyä poikkeuksellisesti kesken kirjan lukemisen. Jo nyt päässäni pyörivät kymmenet ja taas kymmenet erilaiset ryhmät, niiden opin erityispiirteet ja levinneisyys. Seuraavaksi vuorossa on "muita kristillisiä yhteisöjä", eli mm. "Herran kansa", "Evankeeliset Ystävät", "Kristityn Kasvu ja Ystävyyden Majatalo", "Kartanolaisuus" ja kaksitoista muuta ryhmää. Uskontoja suomessa riittää!

Kirjan lopussa on hyvä hakemisto, josta löytyvät mm. kaikkien ryhmien julkaisemat lehdet. Kirja soveltuukin siksi hyvin käsikirjaksi, jonka avulla selvittää tarvittaessa perustiedot pelkän lehtisen nimen perusteella, ja saa hakusanoja vaikka WWW-sivuilta hakua varten.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Rauhanpuolustajat aktiivisina