Pääpakanan turinoita

Vuosi on taas enemmän tai vähemmän onnistuneesti vaihtunut. Meillä käytettävässä ajanlaskussa jopa vuosien tuhatluku vaihtui. Jostakin syystä näin suuri näennäinen muutos herätti pelkoja erilaisista mullistuksista, peräti maailman loppua jotkut jälleen odottelivat. Myös erilaisten tietojärjestelmien pelättiin romahtavan, koska pidettiin riittävänä vuoden kirjaamista kahdella numerolla.

Suomessa tuli voimaan laki uskonnonvapaudesta vuonna 1923. Tuolloin tuli mahdolliseksi olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Lainsäädäntö on noista ajoista kehittynyt, toisaalta myös pirstoutunut. Uskontoon sekä uskonnon ja vakaumuksen vapauteen liittyvistä asioista säädetään osittain perustuslaissa, tavallisissa laeissa ja Suomen ratifioimissa kansainvälisissä sopimuksissa. Lainsäädäntöä selkeyttämään on asetettu komitea, joka on jättänyt välimietintönsä. Komitea on siinä mielessä historiallinen, että se on kuullut asiantuntijanaan myös Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeriä Juha Kukkosta. Myös liitto on antanut komitean välimietinnöstä lausunnon. Huomiota kiinnittää, että komitea on käyttänyt ulkomaisina esimerkkeinä lähinnä pohjoismaita, mutta esimerkiksi Yhdysvallat, jossa kaikki uskonnolliset yhteisöt ovat olleet valtiosta irrallaan, on sivuutettu täysin.

Vapaa-ajattelijain liitto katsoo, että nyt, kun Suomi on sitoutunut uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapauteen kansainvälisin sopimuksin, ne perustuslain 6§ ja 11§ sekä osittain myös muut perustuslain kohdat takaavat uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapauden, uskonnonvapauslakia ei välttämättä tarvita. Kaikki uskonnonvapauslakiin aiotut asiat voidaan siirtää muihin lakeihin.

Lakia ilmeisesti tarvitseekin evankelisluterilainen kirkko pitääkseen edelleen muihin uskontokuntiin kuuluvien ja ennen kaikkea uskontokuntiin kuulumattomien oikeudellisen aseman heikompana.

Tuossapa sitä onkin pohdittavaa, seurattavaa. Onko uskonnottomilla oikeuksia, ja jos teoriassa on, miten ne käytännössä toteutuvat.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Hautausmaat kunnallisiksi