Maailmanloppu lykkääntyy (taas)

Tuomiopäivä on noin 2000 vuoden ajan ollut juuri alkamassa. Kuten 2. Piet. 3:9 ilmenee, sen viipymistä ihmeteltiin jo alkuseurakunnassa: "Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka hän joidenkin mielestä on myöhässä." Virsi ei ole muuttunut vuosituhansien vieriessä miksikään, ja nykyuskovat sanovatkin sen olevan lähempänä kuin koskaan. Aina kun sattuu jokin katastrofi WTC, tsunami, New Orleans ym. se liitetään välittömästi tuomiopäivän alun katastrofeihin. Sodat ovat luonnollisesti olleet myös "varma vihje". Jokainen suuri onnettomuus tai sota näin vankistaa uskovien "mitäs minä sanoin" uskoa.

Miksi sitten tuomiopäivää odotetaan niin kiihkeästi? Koska se on uskovaisen onnen täyttymys. Silloin Jeesus palaa, väki jaetaan taivaaseen- ja helvettiin lähtijöihin, ja kristitty pääsee toivottamaan vääräuskoiset tervemenneeksi polttouuniin. Ilmestyskirjassa tällä asialla oikein mässäillään.

Mutta nyt on kuitenkin ilmennyt kapuloita tuomiopäivän rattaisiin. Matt. 24:14 kertoo tuomiopäivän tuloajankohdasta seuraavan knopin: "Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu."

Ja voi kirous ja kuolema; Intian valtameren Bengalinlahdessa on Andamaanien saariryhmä, joilla asuu muusta maailmasta eristäytyneitä alkuasukasheimoja. He haluavat olla mahdollisimman vähän, tai ei ollenkaan tekemisissä muukalaisten kanssa. Heillä on omat kielensäkin, joten millä heille raukoille nyt levitetään Jeesuksen ilosanomaa? Esim. sentinel-kansa kieltäytyy kaikista kontakteista muukalaisiin. He ovat oikea käännyttäjän painajainen; heille ei voi edes huutaa matkan päästä: "mätänet helvetissä, ellet justaan tule hakemaan Raamattua ja kastetta!" Kukaan ei taida edes osata heidän kieltään, saati, että tietäisi mikä on evankeliumi sentineliksi. Lähestymisyrityksiä tehneet vieraat ovat saaneet vain nuolisateita niskaansa.

Ennenvanhaan moiset ongelmat hoidettiin ristiretkillä pois päiväjärjestyksestä, mutta kun nekin on perskules kielletty. Tämä kanto kaskessa saattaa viedä monelta kristityltä yöunet, koska maailmanloppu ei voi tulla, ennen kuin evankeliumi on julistettu kaikille maailman ihmisille. Asiassa kytee kuitenkin toivon pilkahdus: Andamaaneilla elää enää vain muutamia satoja alkuasukkaita, ja hekin ovat kuolemassa sukupuuttoon. HALLELUJAA! Rukoukset on kuultu; aika on hoitamassa tätä ikävää ongelmaa. Uskovainen saa nyt kohottaa katseensa taivaalle ja lausahtaa: "vielä joskus koittaa aika, kun viimeinenkin Andamaanien alkuasukas on kuollut, ja silloin, silloin tuomiopäivän pasuuna soi!" Ja niin kristityt paistattelevat taivaassa ja andamaanit käryävät hornassa, ja kaikki ovat tyytyväisiä. Happy end.

PS: Älkää vain pilatko uskovien päivää kertomalla, että maailmassa on paljon muitakin alueita, joille evankeliumia on vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta levittää.

Timo Vuorinen

Seuraava juttu: Myös Suomen ex-muslimit järjestäytyvät