Kohti vuotta 2007

Tampereen vapaa-ajattelijat ry on kehittänyt toimintaansa vuosi vuodelta. Työ yhdistyksen toimintaedellytysten kehittämiseksi on ollut määrätietoista ja pitkäjänteistä. Jäsenmäärä on ollut tasaisessa kasvussa ja aktiivien määrä on kasvanut varsinkin viimeisen kahden vuoden aikana. Toiminnassa on mukana paljon nuoria aikuisia, joilla on laaja-alaista osaamista eri elämän alueilta. Nämä ovat hyviä lähtökohtia jatkaa toiminnan kehittämistä edelleen.

Tampereen vapaa-ajattelijoissa on ymmärretty yksi keskeinen toiminnan kehittämisen idea. Ensin pitää suunnitella, mitä olemme tekemässä ja sitten vasta tehdä. Voidaan sanoa, että vuosi 2006 oli suunnittelun ja ideoinnin aikaa. Jäsentapaamisissa ja palavereissa kiteytyi ne toimintamuodot ja -tavat, joita kannattaa viedä eteenpäin ja joihin Tampereen yhdistyksen toiminta tulee lähitulevaisuudessa painottumaan.

Vuonna 2007 Tampereen yhdistys tulee puuttumaan elämänkatsomustiedon opetuksen tasoon ja asemaan Tampereella. Tämä on hyvin tärkeä toimintamuoto, koska et-opetus ei ole missään vaiheessa saanut niitä resursseja ja toimintaedellytyksiä, joita se tarvitsisi. Kun selvitimme syytä elämänkatsomustiedon huonoon asemaan, niin suurimmaksi syyksi paljastui yksikertaisesti se, että kukaan ei ole ollut kiinnostunut ko. aineesta, eikä näin ollen sillä ole ollut puolestapuhujia. Nyt tähän epäkohtaan tullaan puuttumaan, ja uskomme saavamme hyvin nopeasti näkyviä tuloksia aikaan.

On hyvin vaikea osallistua toimintaan, jos ei tiedä, mitä voisi tehdä. Toinen asia, joka vaikeuttaa toimintaan osallistumista on sekava ja puutteellinen tehtävien määrittely ja tehtyjen tehtävien dokumentointi. Mikäli näissä on puutteita, niin on hyvin vaikea tietää, missä vaiheessa mikäkin tehtävä tai projekti on menossa. Koska vapaa-ajattelijatoiminta on vapaaehtoista ja sitä tehdään epäsäännöllisesti ja pääosin yksin kotona on projektien hallintaan ja dokumentaatioon kiinnitettävä erityistä huomiota. Tarkoitus olisikin luoda internetissä toimiva järjestelmä, jonka kautta aktiivit voisivat osallistua toimintaan ja jossa tiedot olisivat aina käytettävissä.

Petri Karisma