www.eroakirkosta.fi

Nyt kun eroakirkosta.fi sivuston kolmivuotispäivä lähenee, on hyvä palata muistelemaan, miten sivusto syntyi ja mitkä olivat sen menestymiseen vaikuttaneet tekijät.

Sivusto näki varsinaisesti päivänvalon 21. marraskuuta vuonna 2003, kun se julkaistiin internetissä. Idean sivustosta esitti ensimmäisen kerran Jori Mäntysalo elo-syyskuun vaihteessa samana vuonna. Viestintäviraston mukaan olemme hakeneet kyseistä verkkotunnusta 5.9.2003.

Sivuston perustamisen takana on elokuussa 2003 voimaan tullut uskonnonvapauslaki, joka mahdollisesti kirjallisen kirkosta eroamisen. Aikaisempi laki vaati henkilökohtaista käyntiä maistraatissa tai kirkkoherranvirastossa. Kirjallisen kirkosta eroamisen ansiosta saatoimme laittaa eroamiskaavakkeen internetsivuille, josta kirkosta eroaja saattoi sen tulostaa. Alusta asti oli selvää, että joudumme maksamaan kirkosta eroajien postimaksut, jotta eroaminen sivuston kautta saavuttaa tavoitellut määrät. Olisi ollut todennäköistä, että hyvin monelta olisi kirkosta eroaminen jäänyt tekemättä, mikäli eroajan olisi pitänyt itse hankkia postimerkki ja huolehtia kirjeen postituksesta. Olemme maksaneet koko sivuston toiminnan aikana postimaksuja noin 10 000 euron edestä.

Toinen keskeinen lainmuutos, joka vaikutti eroakirkosta.fi sivuston perustamiseen oli verkkotunnuslaki, joka tuli voimaan syyskuun alussa 2003. Tämä lainmuutos mahdollisti, että saatoimme käyttää fi-päätteistä verkkotunnusta. Tietenkin olisimme voineet käyttää jotain muuta esim. net-päätteistä verkkotunnusta, mutta mitä todennäköisimmin olisimme hävinneet luotettavuudessa. Onhan fi-päätteen käyttö hyvin tarkkaan säädelty ja suorassa viranomaisvalvonnassa.

Sivuston markkinointi

Jotta sivuston avulla saatiin mahdollisimman paljon ihmisiä eroamaan kirkosta, oli sivustoa jotenkin markkinoitava. On aivan selvää, että mitä useampi tietää sivuston olemassaolosta, niin sitä useampi sitä käyttää. Koska sivuston taustayhteisöllä ei ole valtavia summia rahaa laittaa mainontaan, aloitettiin sivuston markkinointi tiedottamalla sivuston olemassaolosta medioille. Media ottikin sivuston hyvin vastaan, ensimmäinen marraskuussa 2003 lähetetty tiedote pääsi läpi mm. Helsingin Sanomissa. Tähän mennessä tiedotteita on lähetetty 21 suomenkielistä ja yksi englanninkielinen.

Tiedotteilla on ollut monenlaisia vaikutuksia. Hyvän esimerkin tarjoaa lokakuussa 2004 lähetty tiedote, jossa kerroimme, että kirkko on perustamassa liitykirkkoon.fi sivuston. Tämän tiedon ansioista pääsimme joulukuussa kommentoimaan kirkon tekemisiä sekä MTV3:n Kymmenen uutisissa, että Ylen Aamutv:n uutisissa. Näiden esiintymisten ansiosta saavutimme sellaiset eroamismäärät yhden viikon aikana, että niitä ei ole vieläkään rikottu.

Tapaus TKL

Voidaan aivan rehellisesti sanoa, että Tampereen kaupungin liikennelaitos teki eroakirkosta.fi sivustosta valtakunnallisen ja merkittävän sivuston. Tästä kuuluu luonnollisesti kiitos TKL:n hallintojohtajalle, joka oli ensimmäisenä kieltämässä sivustomme mainoksen bussien takaikkunassa. Mainoksen kieltämisestä alkanut julkisuuspyöritys toi sivustolle niin paljon näkyvyyttä, että sen ostaminen mainonnan keinoin olisi maksanut pienen omaisuuden.

Sivustoa oli tarkoitus mainostaa vuoden 2004 marrasjoulukuussa. Tähän tarkoituksen oli käytössä noin 6000 euroa. Tällä rahalla olisi ostettu mainospaikka kahdeksi viikoksi TKL:n bussien takaikkunaan. Hintaa tälle olisi tullut 3900 euroa. Loput rahat olisi käytetty lehdissä mainostamiseen. Kampanja oli hyvin uhkarohkea, koska meillä ei ollut minkäänlaista tutkittua tietoa kyseisenlaisen kampanjan onnistumisesta. Vaikka raha ei ollut suuri, niin oli se merkittävä Tampereen vapaa-ajattelijoiden kokoiselle toimijalle.

Kun TKL kielsi mainoksen laittamisen busseihin, pääsimme lähes kaikkiin valtakunnallisiin ja paikallisiin lehtiin. Tapauksesta on kirjoitettu sittemmin useaan otteeseen medioissa. Sivusto on päässyt medioihin joka kerta, kun asian tiimoilla on tapahtunut jotain, oli sitten kyse kaupunginhallitusvalituksesta, Hallinto-oikeuden päätöksestä tai Korkeimman hallinto-oikeuden valituksesta.

Sähköpostilla eroaminen

Sähköpostilla kirkosta eroaminen teki eroakirkosta.fi sivustosta lopulta sellaisen, millaisena se nykyään tunnetaan. Sähköpostilla eroaminen oli mahdollista, koska uskonnonvapauslaissa ei ollut kirkosta eroamisen kohdalla erityistä mainintaa allekirjoituksesta. Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa toteaa, että sähköposti täyttää kirjallisen muodon vaatimuksen. Näin sähköpostieroamiselle ei lain puolesta ollut mitään estettä. Kun tiedustelimme sähköpostilla eroamisesta Tampereen ja Helsingin maistraatista, niin tuolloin vastaus oli kielteinen. Vasta kirjelmöinti Sisäasianministeriöön tuotti tulosta. Valtaosa maistraateista alkoi ottaa vastaan sähköpostilla lähetettyjä kirkosta eroamisia vuoden 2005 alusta.

Vuonna 2005 kirkosta erosi 33 043 kirkon jäsentä. Tämä on kaikkien aikojen ennätys Suomessa. Eroakirkosta.fi:n osuus kaikista eronneista oli noin 70%, eli 22 770. Sähköpostieroamisella on ollut merkittävä rooli näihin ennätyksellisiin lukuihin. Onhan kirkosta eroaminen helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2006 lukujen perusteella kirkosta eroaminen tulee kiihtymään entisestään. Eroakirkosta.fi sivusto tulee jatkamaan voittokulkuaan. Sivuston toisena pääarkkitehtina olen hyvin tyytyväinen sivuston nykyiseen tilaan ja tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Runo: Totuudenkylväjä