Pyhää sotaa tietokoneella

Yleisesti tiedetään että uskovaisilla on omia tuotteitaan lähes joka asiaan ja paikkaan sekä he käyttävät kaikkia nykyajan teknisiä välineitä ja muotoja sanomansa levittämiseen. Vähemmän tunnettua on kuitenkin se, että he ovat tehneet omia kristillisiä versioitaan myös tietokoneen tehtävä- ja toimintapeleistä. Tämän lajityypin peleissä on aina päähenkilö, josta tarina kertoo ja juoni, jota seurataan koko pelin ajan. Vain tämä yksi sankari (pelaaja) voi pelastaa maailman. Hän saa matkan varrella neuvoja muilta henkilöiltä ja lisävarusteita tehtävän suorittamiseksi. Keskityn tässä kirjoituksessa vain kahteen yritykseen ja niiden kolmeen peliin, koska ne ovat Suomessa tunnetuimpia ja helpoiten saatavilla.

Miksi kristillinen versio?

"Monet vanhemmat eivät edes tiedä, minkälaisia pelejä lapset pelaavat. Maallisissa peleissä on usein okkultismia ja muuta kristilliseen maailmankuvaan sopimatonta materiaalia. Me Data Universumissa haluamme antaa kristillisen vaihtoehdon! Tuomme maahan, lokalisoimme ja myymme laadukkaita kristillisiä tietokonepelejä." Näin lukee suomalaisen Data Universumin esitteissä. Tämä ohjelmistotalo tunnetaan parhaiten MikroRabbi -raamattuohjelmasta, vaikka heillä on muitakin tuotteita.

Moni uskovainen ei halua sekaantua henkivaltoihin edes kirjojen, pelien tai elokuvien kautta. Mutta näissä kristillisissä peleissä edetään Jumalan tehtävässä ja johdatuksella, joten se on turvallista ja oikeaoppista. "Jos lapset pelaavat kuitenkin, on parempi että he pelaavat kristillistä peliä. Samalla tulee luettua Raamatun lauseita ja mietittyä uskon asioita", mainitaan pelien ohjevihoissa. Nämä pelit ovat tietenkin saaneet lisäksi lukuisia kristillisiä pelisivuja internettiin, joissa voi keskustella muiden kanssa peleistä ja niiden sanomasta.

Nlightning Software

Yhdysvaltalainen Nlightning Software tunnetaan kahdesta pelistä, Catechumen ja Ominous Horizons. Nämä pelit ovat jo useita vuosia vanhoja, mutta vielä myynnissä, koska näitä pelejä ei ole paljoa markkinoilla. Minulla ensikosketus näihin aiheutti aluksi huvia ja ihmetystä. Catechumen pelissä ollaan muinaisessa Roomassa ja siellä alussa on käytävässä vastassa enkeli, joka antaa pelaajalle pyhän miekan ja Herran siunauksen matkalle. Hyvä miekka se on, mutta yleensä vihollinen kuolee kun sitä ammutaan. Tällä kertaa pyhän säteen osuessa paholaisen riivaamat ihmiset polvistuivat maahan rukoilemaan, valonsäde tuli taivaasta ja kaiuttimista kuului Halleluja! Noh, tulipa pelastettua tuokin sielu kadotukselta. Pelissä myöhemmin vastaan tulleet lukuisat demonit ja muut oliot kyllä kuolevat, ainoastaan ihmiset pelastuvat pahan vallasta.

N`lightningin peleissä pukeudutaan Jumalan sota-asuun Paavalin kirjoitusten mukaan (Ef. 6:10-17). Aseet ja varusteet ovat siis kristillisiä (mm. hengen miekka ja uskon kilpi) ja lisäenergiaa saa papyrusrullista, joissa on Raamatun lauseita. Herran enkelit auttavat matkan varrella, jossa viholliset ovat paholaisen riivaamia, demoneja tai muita otuksia. Viimeisessä kentässä taistellaan päävastustajan kanssa, joka on tietenkin itse Saatana!

N`lightningin pelit ovat mielestäni hyviä, grafiikka ja ääni ovat monipuolisia, kentät ovat hyvin vaihtelevia ja mielenkiintoisia. Peleissä on mukavasti sekä taistelua että ongelmanratkaisua. Mainioita räiskintäpelejä, joissa joutuu joskus tosissaan miettimään miten päästä eteenpäin. Eivät nämä tietenkään pärjää kaikkein uusimmille peleille, koska pelit ja tietokoneet kehittyvät vuosi vuodelta. Mutta minulle on sisältö aina tärkein, uusimpien pelien valokuvatarkkuus tai animaatiot eivät yksinään tuo lisäarvoa.

West Coast Entertainment

Vuonna 2004 tuli markkinoille ensimmäinen kotimainen kristillinen peli, Inkvisitor. Sen on tehnyt Mustasaaressa sijaitseva West Coast Entertainment. Heillä on myös suunnitelmissa tuoda lähiaikoina toinen peli markkinoille. Inkvisitor on rauhallisempi ja hidastempoisempi kuin mainitut amerikkalaispelit. Siinä on myös enemmän keskustelua ja Raamatun sanoman miettimistä. Inkvisitor on kuitenkin aika lyhyt ja nopeasti loppuun pelattava.

Inkvisitorin manuaalissa on mainittu, että kristillisten pelien markkinat ovat pienet, mutta kunnon pelin tekeminen on kallista ja hidasta. Täten nämä pelit eivät voi mitenkään kilpailla laadussa "maallisia" suuren yleisön pelejä tekevien suuryritysten kanssa. Tämä on totta, ja tämä resurssien puute kyllä näkyy Inkvisitor pelissä, ei kuitenkaan häiritsevästi.

Vertailua ja tulevaisuus

Käytännössä pelit ovat samanlaisia kuin maallisetkin pelit, mukana on vain kristillinen tehtävä ja pyhät aseet sekä tarvikkeet. Pelatessa ei aina huomaa mitä peliä pelaa, kristillisyys unohtuu ja olen pelannut niitä kuten mitä tahansa peliä. Jos ja kun pelaaja jää pelissä jumiin eikä tiedä miten päästä eteenpäin, netistä löytyy yleensä läpimeno-ohjeet ja huijauskoodit, jolloin peli taas jatkuu. Mutta nämä kristilliset pelit ovat harvinaisempia, joten niihin on vaikea löytää ohjeita. Näistä kolmesta olen löytänyt koodit vain yhteen ja läpipelaamisohjeet kahteen peliin. Tämä on harvinaista, sillä yleensä kaupassa myytäviin peleihin löytyy helposti todella paljon ohjeita. Olen kuitenkin onnistunut pelaamaan kaikki kolme mainitsemaani peliä alusta loppuun asti.

Mutta millainen on tämän pelityypin tulevaisuus? Vain osa ihmisistä pitää tietokonepeleistä, heistä vain osa pitää juuri tämän tyyppisistä peleistä, ja heistä vain pieni osa hankkii kristillisen version. Kristilliset pelifirmat oppivat koko ajan lisää ja ajan myötä resurssit kasvavat sekä tietoisuus näistä peleistä lisääntyy. Mutta silti nämä jäävät jatkossakin pienen piirin harrastukseksi, vaikka ne sopivat kyllä jokaiselle tämän lajityypin peleistä kiinnostuneelle. Myös minä vakaumuksellisena ateistina olen pelannut ja nauttinut näistä peleistä. Hyvin harva kristillisyyteen liittyvä tuote tai asia pystyy antamaan minulle mitään iloa tai mukavaa ajanviettoa, joten jään mielenkiinnolla odottamaan miltä alan tulevaisuus näyttää ja mitä uutta tulee markkinoille.

Timo Rantala

Seuraava juttu: Ennätyksiä rikkomassa