Ennätyksiä rikkomassa

Vuosi 2005 oli eroakirkosta.fi sivustolle käänteentekevä. Sivustosta tuli tärkein väylä erota kirkosta, eli sen osuus kaikista kirkosta eroamisista oli vuonna 2005 noin 70 %. Kokonaisuudessaan kirkosta erosi vuonna 2005 vähän yli 33 000 kirkonjäsentä. Sivusto on ehdottomasti vapaa-ajattelijoiden paras linkki muuhun yhteiskuntaan. Tästä eteenpäin sivustoa voi käyttää laajemmin tukemaan kaikkia vapaa-ajattelijaliikkeen tavoitteita. Kävijämäärät sivustolla ovat huimat, kävihän sivustolla viime vuonna noin 200 000 netinkäyttäjää.

Sivuston onnistumisella on monia hyviä ja tarpeellisia seurauksia vapaa-ajattelijoille. Kirkon kokoajan pienenevä jäsenmäärä vähentää valtionkirkon valtaa yhteiskunnassa. Kasvava kirkosta eroaminen on myös kirkolle paha imagotappio ja vähentää samalla oleellisesti kirkon taloudellisia toimintaresursseja. Kirkosta eroaminen lisää myös yleistä tietämystä ja kiinnostusta valtionkirkkojärjestelmää kohtaan, joten on mahdollista, että äänenpainot valtionkirkkojärjestelmän purkamiseksi kovenevat.

Koska vapaa-ajattelijat ovat aiheuttaneet valtionkirkon ahdingon, niin on aivan varma, että vapaa-ajattelijat saavat julkisuutta ja pääsevät kertomaan tavoitteistaan. Julkisuus auttaa ihmisiä löytämään vapaa-ajattelijat ja liittymään mukaan toimimaan tavoitteiden hyväksi. Sivusto myös näyttää, että vapaa-ajattelijaliikkeellä on oikeasti mahdollisuus ja kyky vaikuttaa valtionkirkon asemaan yhteiskunnassa.

Vertailua vuosina 2004 ja 2005 kirkosta eronneista

Petri Karisma

Seuraava juttu: Miksi kirkosta erotaan