Pikku-uutisia uskonnonvapaudesta

Kohu Muhammedin pilakuvista laantuu hiljalleen. Kumman paljon löytyi ymmärtäjiä riehunnalle, vaikka asian pitäisi olla täysin selvä riippumatta siitä kannattaako jumalanpilkkalakeja vai ei. Jos A sanoo että B on tyhmä ja tämän vaimo ruma ja lapset molempia, ja B tämän jälkeen polttaa A:n talon ja pari naapuritaloa samalla, ei ymmärtäjiä löydy. Ei mikään saa olla niin pyhää, että pilkka oikeuttaisi kymmeniin kuolemiin johtavia mellakoita.

Vihkimisoikeuksissa tuli ikävä käänne: työryhmä esittääkin, että meille ei oikeutta myönnettäisi. Tämä on täysin päinvastainen kanta siihen, mitä esitettiin työryhmän kuulemistilaisuudessa. Liitto on jo jättänyt lausunnon aiheesta, ja Vapaa Ajattelija kertoo tästä tarkemmin.

Vihreät innostuivat. Ensin Vihreät nuoret esitti kaikille yhteistä katsomusainetta, ja heti perään Rosa Meriläinen ja Irina Krohn tekivät laajan esityksen jossa mm. poistettaisiin perustuslaista viittaus evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Toivottavasti tämä poikii keskustelua aiheesta, sen sijaan aloitteen onnistumisen suhteen en ole toiveikas.

Uskonnonvapaus.fi -sivun vaalikoneeseen vastasi lopulta Kalliksen ja Laxin lisäksi myös Niinistö. Ehdokkaat eivät juuri tavoitteitamme kannattaneet, paras kai oli Niinistön kanta yhteisövero-osuuden muuttamisesta suoraksi valtionavuksi. Ja Niinistökin säilyttäisi tuen nykyisellä tasollaan, eli paljon hautaustoimen tappiota suurempana.

Hautaustoimilain seurantaryhmä on pyytänyt lisäaikaa. Aiotaankohan asia unohtaa kaikessa hiljaisuudessa? Espoossa kiellettiin uskonnottomilta kappelien käyttö, mikä on lain kirjaimen mukaista mutta ei ehkä lain henkeä noudattavaa. Seurantaryhmää tulee informoida tällaisista asioista.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Uusi hallitus ja uudet säänöt, mutta toiminta pysyy ja kehittyy