Vapaa-ajattelulla menee hyvin

Ja tulevaisuudessa vielä paremmin. Tähän johtopäätökseen on helppo tulla, kun katsoo vapaa-ajattelijaliikkeen kehitystä viimeisten viiden vuoden ajalta. Toiminta ja aktiivien määrä on kasvanut ja vapaa-ajattelijat saavat aikaan jotain konkreettista. Vapaa-ajattelijat ovat merkittävästi kunnostautuneet internetissä, joskin myös muu toiminta osoittaa selvää vilkastumista. Vapaa-ajattelijoissa on monenlaisia osaajia yhteiskunnan eri aloilta, joten heidät pitää aktivoida mukaan toimintaan entistä tehokkaammin.

Myös yhteiskunnallinen keskustelu uskonnosta ja uskonnon asemasta yhteiskunnassa on selvästi vilkastunut. Tähän ovat tietenkin syynä olleet valtaosaltaan muut tahot kuin vapaa-ajattelijat. Syyskuun 11. päivää vuonna 2001 voidaan pitää merkittävänä käännekohtana, koska silloin kouriintuntuvasti tuli osoitettua, kuinka vaarallinen asia uskonto todellisuudessa on. Uskovainen tuttavani sanoi, että WTC tornien isku, George Bushin ristiretki Irakissa ja Muhammedin kuvista noussut kansainvälinen kriisi ovat hyvin ongelmallisia tapahtumia uskovaisille ihmisille, koska ulkopuolisen silmin näyttää, että kaikki uskovaiset ovat jotenkin omituisia. On todella hyvä, että uskovaiset itse todistavat itseään vastaan, eikä vapaa-ajattelijoiden tarvitse selittää, miksi uskonnon pitäisi olla yksityisasia ja yhteiskunnan sekulääri ja uskonnoista riippumaton.

Nyt vapaa-ajattelijoiden pitää käyttää tilaisuus hyväkseen ja ajaa omia tavoitteitaan, koska nykyisessä tilanteessa yhteiskunta ja päättäjät ovat huomattavasti vastaanottavaisempia rajuillekin muutoksille uskonnon ja valtionkirkkojen asemaan. Vapaa-ajattelijoiden tuleekin jatkaa työtään uskonnottoman ja vakaumuksellisesti tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta, entistä äänekkäämmin ja näkyvämmin.


Tehdään yhdessä yhteiskunnasta entistä parempi paikka kaikkien elää nyt se on lähempänä kuin vuosisatoihin.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Vakavaa pohdiskelua