Perustelunsa kullakin

Ateistilla ja uskovaisella tulee arkielämässä eteen mitä moninaisempia kysymystilanteita. Molemmat kyllä selvin-nevät niistä, mutta kysymysten laatu ja niiden perustelut poikkeavat oleellisesti toisistaan. Seuraavat vuoropuhelut kuvaavatkin eroja näiden kahden ihmisryhmän välillä.

Välähdys ateistin arjesta:

Ateisti 1: Kiitos, että hinaat autoni huoltamolle! Laitankin tästä hätävilkut hinauksen ajaksi päälle.
Ateisti 2: Ei käy.
Ateisti 1: Ai miksi ei käy? Eikö muiden ole hyvä nähdä, että jotain poikkeuksellista on meneillään?
Ateisti 2: Kyllä, mutta hätävilkut päällä et voi näyttää suuntamerkkejä, eivätkä muut siten välttämättä huomaa tulevaa kaistanvaihtoa.
Ateisti 1: No nyt ymmärrän; enpä sitten laita nelivilkkuja.

Välähdys uskovaisen arjesta:

Uskovainen 1: Taidanpas tästä kutoa itselleni villasta ja akryylilangasta villasukat.
Uskovainen 2: Ei käy!
Uskovainen 1: Ai miksi ei käy? Enkös minä voi kutoa mitä huvittaa?
Uskovainen 2: Ei missään nimessä! Raamatussa 3. Moos.19:19 Jumala kieltää: Noudata näitä minun lakejani. Älä anna karjassasi kahden erilaisen eläimen pariutua keskenään. Älä kylvä samaan peltoon kahta erilaista siementä. Älä pue yllesi vaatekappaletta, joka on kudottu kahdesta erilaisesta langasta.
Uskovainen 1: Alan ymmärtää, kielto tulikin korkealta taholta. Mutta miksi muuten se on kiellettyä?
Uskovainen 2: Sitä ei täysin selitetä, mutta Jumalalla on syynsä. Kontekstista voisi kuitenkin pää-tellä, että erilaisten asioiden sekoittaminen rikkoo jumalallista harmoniaa.
Uskovainen 1: Minun mielestäni niistä silti tulisi aika harmooniset sukat.
Uskovainen 2: Nyt liikut vaarallisilla vesillä! Jos se on kiellettyä, niin se on kiellettyä!
Uskovainen 1: Entä jos pidän niitä piilossa saappaissa?
Uskovainen 2: Ei käy. Jumala näkee sinnekin. Ennen pitkää saappaasi ovat synnistä raskaat, ja silloin alkaa olla myöhäistä katua.
Uskovainen 1: Eiväthän kaksilankaiset sukat silti vahingoittaisi ketään?
Uskovainen 2: Nyt kallosi paksuus alkaa olla jo synti sinänsä. Raamattu katsos määrää, ja sinä tottelet sokeasti ja kyselemättä. Ethän sinä voi asettaa omaa makuasi Jumalan maun edelle. Jos sen teet, kasaat tulisia hiiliä pääsi päälle.
Uskovainen 1: Olisiko Herran pitänyt jättää erilaiset langat kokonaan luomatta, ettei niitä kukaan törppö vahingossakaan sekoittaisi?
Uskovainen 2: Ei tietenkään. Jumalalla on oikeus luoda jotain, ja sitten julistaa se synniksi. Älä kysy miksi; Jumalalla vain on se oikeus.
Uskovainen 1: No nyt valaistuin: olen vain maan matonen, joka luotiin tottelemista varten.
Uskovainen 2: Poika, sinä alat oppia! Nyt heität hiiteen nuo sukkapuikot, lausut 117 Ave Mariaa, 345 Isä meidän rukousta, 74 Suvivirttä, 433 uskontunnustusta, samalla kun teet 777 ristinmerkkiä. Eiköhän tyhmyytesi ole sillä sovitettu.

Timo Vuorinen

Seuraava juttu: Pikku-uutisia uskonnonvapaudesta