Pikku-uutisia uskonnonvapaudesta

Nykyinen uskonnonvapauslaki sallii vanhempien mm. erottaa kirkosta 12-14 -vuotias lapsi tämän luvalla. Tähän ajetaan edelleen kiristystä, joka "turvaisi perheen uskonnollisen yhtenäisyyden". Opetusministeriö on todennut että "Ministeriön tietoon ei ole tullut lapsen uskonnollista asemaa koskevista säännöksistä aiheutuneita epäkohtia.", mutta hallintovaliokunta esittää silti "Muut hallintovaliokunnan myötävaikutuksella syntyneet lausumat ovat edelleen tarpeellisia. Näiden joukossa on muun muassa uskonnonvapauslakia koskeva lausuma - -". Seuraavaksi asiaa menee perustuslakivaliokuntaan.

Virret jäävät tekijänoikeussuojaa vaille, ainakin näillä näkymin. Tekijänoikeuslaista Eduskunta kiistelee parhaillaan, ja tarkempi raportti asiasta tulee Vapaa Ajattelijaan 6/2005.

Uskontokuntien valtionapua pohtiva työryhmä sai mietintönsä valmiiksi. Se esittää 5-7,7 euroa tukea per jäsen, eli esimerkiksi Jehovan todistajat saisi 90-140 tuhatta euroa vuodessa. Sellainen vaihtoehto että evlut kirkon tukea pienennettäisiin ei kai tullut työryhmän mieleen.

Vankeutta koskevat lait muuttuvat. Ruokavalioiden osalta uuteen lakiin tulee uskonnon rinnalle "muu perusteltu vakaumus". Käytännössä siis kasvisruokaa saa krishna-liikkeeseen kuuluvan vangin lisäksi myös ei-uskonnollisesta syystä vegaani. Positiivista, että eettinen vakaumus katsotaan yhtä tärkeäksi kuin uskonnollinen katsomus.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Merkillistä moraalia