Saako Suomessa oikeutta - toimiiko demokratia?

Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti, että TKL:llä oli lupa kieltää eroakirkosta.fi sivuston mainos. Mitä tämä kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta? Ei ainakaan mitään hyvää ja kaunista. Päätös huokuu sysimustaa konservatiivisuutta vallitsevaa järjestelmää ei saa kyseenalaistaa. Kyseenalaistaminen leimataan kiihotukseksi kansanryhmää kohtaan.

Useiden oikeusoppineiden mukaan hallinto-oikeuden päätös on "ongelmallinen, uskomaton ja käsittämätön" kansalaisten yhdenvertaisuuden, uskonnonvapauden ja sananvapauden osalta. Huomioon ottaen nämä lausunnot, on aivan selvää, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös oli vain ensimmäinen näytös pitkässä näytelmässä.

Tietenkin on ymmärrettävää, että kirkko ja kirkkoa symppaavat tahot ovat kauhuissaan kirkosta eroamisen voimakkaasta kasvusta. Eivätkö suomalaiset olekaan niin uskonnollisia, kuin heidän omat tutkimuksensa osoittavat? Joko kansa pitää vaihtaa tai hyväksyä se tosiasia, että Suomi on täysin maallistunut yhteiskunta, vain lainsäädäntö ei vastaa todellisuutta.

Vapaa-ajattelijat ei ole ainoa kansalaisjärjestö, jonka mainokset on kielletty tai poistettu mainospaikoiltaan viimeisen reilun vuoden aikana. Animalia sai kokea myös, että sananvapaudella on varsin tiukat rajat, eikä kaikkea saa tuoda kansan nähtäville. Ulkomainospaikkojen omistaja JC Decaux pelästyi saamaansa palautetta ja päätti vetää Animalian ulkomainokset pois alle vuorokauden esilläolon jälkeen. Kenenköhän varpaille Animalia hyppäsi, kun tuloksena oli näin hurja reaktio?

Esimerkkien valossa voi pohtia, miksi nykyisin ollaan näin innokkaita rajoittamaan sanavapautta. Onko tällä jotain tekemistä käynnissä olevan terroristisodan kanssa? Halutaanko, että tavallinen kansa pysyy rauhallisena, uskoo kristinuskon opettamaan Jumalaan ja lihansyöntiin?

Petri Karisma

Seuraava juttu: Matkakohteena taivas