Pikku-uutisia uskonnonvapaudesta

Euroopan unionin oikeusministerit tyrmäsivät ajatuksen hakaristien kiellosta koko unionin alueella. Ainakaan julkisen keskustelun yhteydessä ei huomattu, että hakaristi on joidenkin uskontojen symboli siten kuin risti kristityille - laki olisi siis kieltänyt esimerkiksi joidenkin Buddha-patsaiden esilläpidon. Sitäpaitsi jos symboleja lähdetään kieltämään, niin inkvisitio olisi ihan hyvä peruste kieltää myös ristit.

Oikeusministeriö aloittaa selvityksen vihkimisoikeuksien laajentamisesta katsomusyhteisöille. Jos lopputulos on myönteinen, parin vuoden kuluttua vapaa-ajattelijoiden juhlapuhuja saa myös virallisesti vihkiä parin!

Tekijänoikeuslakia muutetaan, ja jumalanpalvelusten virsien käyttökorvaukset ovat taas esillä. Olisi tietysti tasa-arvon vastaista esimerkiksi periä maksuja uskonnollisista hautajaisista (jotka ovat samalla jumalanpalvelus) mutta ei uskonnottomista maahanpanijaisista. Vaan nytpä perustuslakivaliokunta esittää, että käyttökorvaus ylipäänsä rajoittaisi uskonnonvapautta. Hyvä ihme - rajoittaako muslimin uskonnonvapautta se, että moskeijan rakentamiseen käytettävistä tiilistä pitää maksaa arvonlisävero?

Kulttuuriministeri Karpela ajaa kouluihin internetin siivousohjelmia. Effi ry:n testien mukaan sanan skientologia sisältävät sivut siivottiin pois. Uudemmassa uskonnonvapaus.fi:n tekemässä testissä skientologia oli siirretty sallituihin sanoihin, mutta satanismi ja panteismi olivat kiellettyjen listalla. Lienee syytä seurata mitä koululaistemme ei haluta näkevän, ja puuttua asiaan tarvittaessa.

Väestötietolaki muuttuu. Väestökirjanpito otettiin kirkolta valtiolle jo 1999, mutta toistaiseksi mm. tieto konfirmaatiosta on tallennettu väestötietoihin. Uuden lain mukaan varsinaisista väestötiedoista poistetaan tällaiset merkinnät, mutta väestökirjoihin tarjotaan helppo liittymä, jolla kaikki uskonnolliset yhdyskunnat voivat ylläpitää vastaavia tietoja omista jäsenistään. Hyvä näin, valtionkirkkojen asema on taas vähän lähempänä muita uskontokuntia.

Laki ortodoksisesta kirkosta muuttuu. Asema valtionkirkkona säilyy, mutta kirkkokunta saa vähän enemmän itsenäisyyttä. Olennaisesti samanlainen muutos tehtiin 1993, jolloin isompaa valtionkirkkoa koskevasta kirkkolaista suuri osa erotettiin kirkon itsensä päättämään kirkkojärjestykseen.

Tuomioistuin Iso-Britanniassa on päättänyt, että muslimioppilas saa käyttää huivia koulussa. Uskonnonvapaus voitti tämän erän - sen sijaan Ranskassa ja joissakin Saksan osavaltioissa huivikielto on voimassa.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Eläimellinen ihminen