www.eroakirkosta.fi

Vuosi 2004 oli eroakirkosta.fi sivustolle hyvin tapahtumarikas. Pelkästään eroamisluvut sivuston kautta ovat juhlan paikka, lähetettiinhän sivuston kautta 10 459 eroamiskirjettä Tampereen maistraattiin. Koska kaavakkeilla on voitu erottaa myös lapsia, on hyvin todennäköistä, että kirkosta eronneiden määrä sivuston kautta nousee n. 11 000 henkilöön. Tämä on vähän yli 40 % kaikista vuonna 2004 kirkosta eronneista. Vuoden 2004 kokonaiskirkostaeroamisluku oli 27 009.

Sivustoa oli tarkoitus mainostaa marraskuussa 2004 käyttämällä tamperelaisia medioita, kuten liikennelaitoksen busseja ja paikallisia lehtiä. TKL ei kuitenkaan hyväksynyt mainostamme, joka olisi ollut kaikessa yksinkertaisuudessaan www.eroakirkosta.fi. TKL perusteli mainoksen kieltämistä sillä, että se olisi ollut hyvän tavan vastainen. Myöhemmin perustelut ovat muuttuneet, mutta edelleenkin ne ovat hyvin hataralla pohjalla.

TKL:n mainoskielto on parhaillaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Päätös asiasta tullaan saamaan aikaisintaan loppukesästä 2005. Mikäli häviämme hallinto-oikeuskäsittelyn, niin viemme asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia tulee aivan varmasti kiinnostamaan medioita, joten kävi varsinaisessa oikeudenkäynnissä miten tahansa, on keskustelu sananvapaudesta aina paikallaan.

Marraskuussa 2004 Tampereen ja Helsingin vapaa-ajattelijat kirjelmöivät sisäministeri Kari Rajamäelle siitä, että sähköpostilla kirkosta eroamisen tulisi olla mahdollista. Lain mukaan sähköinen viranomaisasiointi on mahdollista, mutta maistraatit eivät olleet ottaneet tätä mahdollisuutta käyttöön. Oli todella iloinen yllätys, että sisäministeriö vastasi positiivisesti kirjelmään ja siihen ei mennyt kuin reilu kuukausi. Sisäministeriö tiedotti asiasta maistraateille ja sähköpostieroaminen otettiin käyttöön vuoden 2005 alusta.

Alkanut vuosi

Sähköpostitse kirkosta eroaminen on ilmeisesti kiihdyttänyt eroamisia, koska tämän vuoden tammi-maaliskuun luvut ovat yli kaksinkertaiset vuoden 2004 saman ajan lukuihin verrattuna. Kokonaisuudessaan kasvua ei voi laittaa sähköpostieroamisen piikkiin, koska onhan sivustokin nyt paljon tunnetumpi kuin vuosi sitten. Jää nähtäväksi, mikä on sivuston kokonaissaldo vuonna 2005.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Pikku-uutisia uskonnonvapaudesta