Vapaa-ajattelijayhdistyksiä toimii eri puolella Suomea. Tarkoituksenamme on esitellä niiden toimintaa Pakanasanomissa. Tällä kertaa äänensä saa kuuluviin Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat.

Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat syyskokousti ja jakoi ansiomerkkejä

Paimion erinomaisesti järjestetyillä ja onnistuneilla kesäpäivillä junttiosaston maineeseen noussut Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat ry piti syyskokouksensa 11.11.04 Kuusankoskella. Sääntömääräisten kokous-toimien lisäksi muistettiin yhdistyksen pitkäaikaisia aktiiveja. Liiton kultaisen ansiomerkin saivat Seppo Simpura ja Pentti Ylönen. Hopeinen merkki ojennettiin Sirkka Vileniukselle. Ansiomerkit myönnettiin tunnustukseksi siitä pitkäaikaisesta uurastuksesta, joita he ovat tehneet yhdistyksemme ja liittomme hyväksi vapaan ajatuksen saralla.

Henkilövaihdoksiakin tapahtui ja johtokunta sekä uudistui että nuorentui merkittävästi. Pitkäaikainen puheenjohtaja Heljä Pekkalin vaihtoi nuijan kynään ja otti vastaan sihteerin ja opintosihteerin kokopäiväisen mutta palkattoman pestin. Uudeksi puheenjohtajaksi eli "arkkijuntiksi" valittiin Esko Jaakkola. Johtokuntaan valittiin lisäksi varapuheen-johtajaksi Hannu Tasanen, ja muiksi jäseniksi Seppo Simpura, Senja Tuomainen (uusi) ja Jarno Häkkinen (uusi) ja varajäseneksi Leila Pörsti. Taloudenhoitajana jatkaa Sirkka Vilenius.

Kuusankosken Vapaa-ajattelijain yhdistys ry perustettiin Kuusankoskella 28.4.1946. Eli ei aikaakaan, kun vietämme 60-vuotisjuhliamme. Vuonna 1999 yhdistys muutti nimekseen Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat ry ja uudisti samalla sääntönsä vastaamaan paremmin nykyaikaa.

Vuonna 1949 yhdistys hankki oman hautausmaan ostamalla Kuusankosken kunnalta yhden hehtaarin suuruisen hautausmaa-alueen. Hautausmaa sai nimekseen Lepola. Ensimmäinen hautaus Lepolaan tapahtui vuonna 1951.

Yhdistyksen toiminta oli vilkasta toiminnan alkuvuosikymmeninä. 1990-luvun alussa toiminta oli enää lähinnä hautausmaan hoitoon keskittynyttä. 1990-luvun puolivälissä toiminta piristyi uudelleen; ruvettiin palkkaamaan kesätyöntekijä hautausmaalle, pidettiin kokouksia säännöllisesti, otettiin kantaa uskonnottomien oikeuksien puolesta. Yhdistys liittyi Vapaa-ajattelijain liittoon vuonna 1997.

Vuonna 1999 hautausmaalle rakennettiin taiteilija Ilkka O. Lehtisen suunnittelema muistolehto, joka mahdollisti uurnahautauksen ja tuhkan sirottamisen alueelle. Hankkeeseen saimme huomattavan avustuksen Kymin Osakeyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä olemmekin saaneet apurahoja muutamiin hankkeisiimme.

Sen sijaan Kuusankosken kaupunki ei ole avustanut yhdistystämme yhdelläkään markalle eikä eurolla. Muutama vuosi sitten kaupunki kuitenkin pyynnöstä suostui auraamaan kaupungin omistaman tien hautausmaallemme, jotta saimme suoritettua hautauksen, joka sattui lumiseen aikaan. Siitä lähtien auraus on suoritettu joka talvi erikseen pyytämättä.

Yhdistyksen jäsenet ovat vierailleet alueen kouluissa kertomassa yhdistyksen toiminnasta ja vapaa-ajattelusta. Olemmekin saaneet joitakin nuoria jäseniksi ja toiveissamme on, että heistä saamme toimintamme jatkajia. Paikalliset lehdet julkaisevat kirjoituksiamme ja tekevät joskus jopa haastatteluja. TV 2:n Kaakkois-Suomen alueuutiset haastatteli Heljä Pekkalinia vuosi sitten.

Yhdistyksessä vallitsee tällä hetkellä varsin pirteä ja toimintatarmoinen mieli. Lähiajan tavoitteina ovat varainhankinnan tehostaminen, opintotoiminnan aloittaminen ja erityisesti panostaminen yhdistyksen nuoriin jäseniin.

Tuhopoltossa tuhoutuneen hautausmaamme varastorakennuksen uudisrakennus osoittautui ennakoitua työläämmäksi, joten uuden rakennuksen "vihkiäiset" siirtyvät ensi kesään. Mutta samalla saamme jäsenille yhden ylimääräisen tapahtuman, joten onni onnettomuudessa tämäkin.

Ensi kesänä jatkamme rakennuksen viimeistelyä, johon työhön kutsumme talkoisiin myös Tampereen Vapaa-ajattelijoita! Tamperelaiset ovat vierailleetkin luonamme pariin otteeseen ja me vastaavasti Tampereella. Vierailut ovat olleet toiminnassamme vuoden kohokohtia ja niitä muistelemme vieläkin mielellämme.

Tulevaan liittokokoukseen suuntaamme innostunein, mutta samalla hieman kysyvin katsein. Muuttuuko mikään? Tuleeko liitosta jäseniä varten toimiva järjestö vai säilyykö se edelleen vain älykköjen keskustelukerhona? Esimerkiksi Vapaa ajattelija -lehden suhteen emme täällä oikein vieläkään ymmärrä, miksi Marketta Ollikaisen päätoimittajuus piti katkaista heti alkuunsa. Hänen lyhyellä kaudellaan lehti sai heti pirteämmän ja luettavamman ilmeen. Sittemmin ilmestyneitä lehtiä, esimerkiksi viime kesänä ilmestynyttä juttua "Jeesusta kilon palasina" -piirroksineen pidämme täällä lähinnä katastrofina, jolla ei yhteistä asiaamme edistetä.

Kaikesta kritiikistä huolimatta lähetämme kaikille vapaa-ajattelijoille yhteistyöhaluisia terveisiä ja toivottelemme iloista mieltä ja toiminnallista tulevaa vuotta.

Terveisin,
Heljä Pekkalin, nykyinen puheenjohtaja
ja Esko Jaakkola, tuleva puheenjohtaja

Seuraava juttu: Yhteiskunnallista tekopyhyyttä