Vapaa-ajattelijayhdistyksiä toimii eri puolella Suomea. Tarkoituksenamme on esitellä niiden toimintaa Pakanasanomissa. Tällä kertaa äänensä saa kuuluviin Pohjois-Savon Vapaa-ajattelijat.
Ensimmäinen vapaa-ajattelijalehti Suomessa oli Minna Canthin yhdessä toimittaja A. B. Mäkelän kanssa vuosina 1889 - 1890 Kuopiossa toimittama Wapaita Aatteita -niminen lehti. Lehdessä arvosteltiin valtiokirkkoa ja tuotiin esille evoluutioteoriaa ja muita uusia aatevirtauksia.
Itsenäisen Suomen aikana eräitä ensimmäisiä vapaa-ajattelijayhdistyksiä perustettiin Kuopioon. Yhdistys perustettiin 20.3.1929 ja rekisteröitiin 21.9.1929.
Siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys perustettiin Kuopiossa vuonna 1937. Yhdistys muutti nimensä Kuopion ja lähiympäristön vapaa-ajattelijat ry:ksi vuonna 1950. Sittemmin yhdistyksen toiminta hiipui.
Pohjois-Savon vapaa-ajattelijat ry perustettiin tammikuussa 2001. Puheenjohtajaksi valittiin Tuula Pitkänen. Perustamistarpeeseen vaikutti keskeisesti elämänkatsomustiedon opetuksen huono asema paikkakunnalla, ja tilanteen seuraaminen ja aloitteet sen parantamiseksi ovat olleet yhdistyksen keskeisiä tavoitteita alusta alkaen.
Näkyvintä toimintaa on ollut luento- ja keskustelutilaisuuksien järjestäminen, joihin on onnistuttu saamaan asiantuntevia alustajia. Lisäksi toimintaan ovat kuuluneet aloitteiden tekeminen kaupungille, kampanjointi kirkosta eroamisen puolesta ja muu tiedonlevitys esitteiden, lehtikirjoitusten ja haastattelujen kautta.
Yhdistyksen edustaja on vieraillut Prometheus-leirillä, yhdistys on pitänyt esillä hautausmaa-asiaa ja uuden uskonnonvapauslain säätämisen aikana pyrimme tiedottamaan kansan-edustajille uskonnottomien näkemyksistä. Jäsenluettelosta löytyy nimiä muutamia kymmeniä, ja tällä hetkellä puheenjohtajana toimii Osmo Määttä ja varapuheenjohtajana liittoneuvoston jäsen Tuula Pitkänen.
Alkutaipaleella ongelmiltakaan ei ole vältytty, mutta tarvittaessa liiton toimisto on avustanut kiitettävästi. Tulevaisuudessa yhdistys pyrkii toimimaan tauon jälkeen vielä aktiivisemmin, ja olisi hienoa mikäli myös naapurimaa-kuntaan Pohjois-Karjalaan saataisiin toimiva vapaa-ajattelijayhdistys.
Yhdistyksen internetsivut löydät osoitteesta www.pohjois-savo.vapaa-ajattelijat.fi.
Seuraava juttu: Käännyttäjän päiväkirjasta