Muslimit uskonnottomien apuna

Iltalehti kertoi lauantain 4.9.2004 numerossaan perin mielenkiintoisen uutisen: Helsinkiläinen hotelli oli asiakkaina olleiden muslimeiden toivomuksesta päätynyt poistamaan perinteiset Raamatut hotellihuoneiden yöpöydän laatikoista.

Ei liene helppoa löytää niin pientä hotellia, etteikö hotellihuoneen yöpöydän laatikosta löydy Raamattu, tai pikemminkin Uusi testamentti ja psalmit. Näiden kirjojen laaja levinneisyys maailman hotelleihin ei ole suinkaan hotelliyhtiöiden toimesta tapahtunutta, vaan Gideon-järjestön, joka painaa ja jakaa punakantisia kirjojaan mm. hotelleihin, sairaaloihin sekä koululaisille ja varusmiehille. Jo pelkästään Suomessa järjestö jakaa vuosittain 130.000 kirjaa, maailmanlaajuisesti jopa 56 miljoonaa Uutta testamenttia.

Raamatun olemassaoloa hotellihuoneen yöpöydällä ei useinkaan tule kyseenalaistetuksi. Muslimit ovat nyt siis näin tehneet, he ovat kokeneet Raamatun rikkovan uskonnon-vapautta ja siten heidän oikeuksiaan.

Uskonnottomat lienevät tottuneita kristinuskon esilläoloon lähes kaikkialla yhteiskunnassa, eikä siten monikaan koe Raamattua erityisenä loukkauksena uskonnonvapautta kohtaan. Muslimit kuitenkin kokivat, esittivät toivomuksen ja saivat näkemyksensä läpi.


Uskonnottomien kannalta perin mielenkiintoinen tilanne. Uskallan väittää, että mikäli toivomuksen Raamattujen poistamiseksi olisivat tehneet uskonnottomat uskonnon-vapauteen vedoten, ei samankaltaiseen tulokseen olisi päädytty. Näin vaikka samaisen uskonnonvapauden nimissä jokaiselle kansalaiselle on taattu vapaus myös olla uskomatta!

Toisaalta episodi antaa Vapaa-ajattelijoiden toiminnan kannalta muistutuksen: paitsi omiin oikeuksiin, voi olla järkevä vedota myös muiden uskontokuntien edustajien oikeuksiin. Loukkaahan perustuslain evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyvät viittaukset paitsi uskonnottoman, myös yhtä lailla muslimin oikeuksia.

Raamattujen poistaminen hotellihuoneista on ainoa oikea ratkaisu, tilanne jossa päädytään neutraaliin lähtöpisteeseen. Tämä lähtökohta ei loukkaa minkään uskontokunnan edustajia, eihän oman uskonnon vastaista kirjallisuutta ole tarjolla. Ja ennen kaikkea tämä vaihtoehto tarjoaa myös vapauden uskonnosta.

Jani Hinkka

Seuraava juttu: Jaska vaatii