Vakaumusten tasa-arvo

Vakaumusten tasa-arvo käsitteen voisi muotoilla vaikka seuraavasti; Kaikkien vakaumusten, katsomusten ja uskontojen pitäisi olla samalla viivalla, eikö millekään saisi antaa erityskohtelua tai muita etuoikeuksia.

Suomalainen yhteiskunta tasa-arvoistuu usealla saralla, mutta jostakin syystä tämä kehitys ei ole levinnyt vakaumusten alueelle, vaikka uskonnonvapauslaki näki päivän valon jo 81 vuotta sitten. Ehkä suurin syy hitaaseen tasa-arvon kehitykseen on sen intressiryhmän voimakkuus, joka häviäisi eniten, jos suomeen saataisiin täydellinen vakaumusten tasa-arvo. Tätä ongelmaa kuvaa hyvin, se täysin tasa-arvo käsityksen vastainen näkemys, että jäsenmäärän suuruus olisi peruste erityiskohtelulle. Tästä voi helposti vetää hauskan analogian fyysiseen kokoon, eli kuinka monen mielestä olisi tasa-arvon mukaista, että Tony Halmeelle annettaisiin eduskunnassa enemmän valtaa kuin Mauri Pekkariselle, sillä perusteella, että Tony on Mauria selvästi suurempi.

Suomen nykyiseen poliittiseen tilanteeseen vertaaminen on kaiken kaikkiaan varsin herkullista. Voitaisiinko Suomessa enää puhua demokratiasta, jos joku puolue saisi käyttää valtion koneistoa jäsenmaksujensa keräämiseen ja sen puolueohjelma olisi osa Suomen valtion lakikirjaa. Luonnollisesti tämä puolue yksinään saisi osan yhteisöverontuotosta korvaukseksi yhteiskunnalle tehdystä "työstä". On jokseenkin kummallista, että edellä kuvattu ei millään onnistuisi suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä, mutta se on täyttä todellisuutta kun puhutaan vakaumuksista.

On todella erikoista, että poliittinen tasa-arvo on Suomessa itsestäänselvyys, mutta kun puhe kääntyy maailmankatsomuksiin, niin silloin sallitaan vaikka minkälaiset epätasa-arvoiset ratkaisut. Vakaumusten tasa-arvon saaminen samalle tasolle poliittisen tasa-arvon kanssa on hyvin tärkeä suomalaisen demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen kannalta. On erityisen tärkeää, että tasa-arvo ulottuu kaikille elämän alueille, eikä se saisi olla vain juhlapuheiden sanahelinää.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Kotkan Vapaa-ajattelijat