Missä homoseksuaalien oikeudet?

Suomen eduskunta ja hallitus ovat joutuneet kiusalliseen tilanteeseen, kun valtion lainsäädännössä eritysaseman saanut valtiokirkko niskuroi eduskunnan säätämää lakia vastaan. Sopiikin kysyä, miten ihmeessä valtiokirkolla voi olla erilainen käsitys Suomen kansalaisten oikeuksista kuin valtiolla.

Suomen eduskunta on lainsäädännön välityksellä todennut, että homoseksuaalit ovat täysivaltaisia kansalaisia. Mutta eduskunnan budjetin välityksellä runsaskätisesti tukema valtiokirkko ei hyväksy samoja oikeuksia homoseksuaaleille kuin heteroseksuaaleille.

On tietenkin ymmärrettävää, että jokaisella uskonnollisella yhteisöllä on omat säännöt ja tavat, joilla säädellään miten jäsenistön tulee hahmottaa suhteensa yhteiskuntaan ja muihin ihmisiin. Lainsäädännön tavoitteena on ollut jo vuosia kansalaisten tasa-arvo ja oikeudenmukainen yhteiskunta. Siksi onkin aivan kestämätöntä, että valtiovalta tukee instituutiota, joka tarkoituksellisesti asettaa Suomen kansalaiset seksuaalisen suuntautumisen perusteella eriarvoiseen asemaan. Luulisi eduskunnan arvovallan kannalta olevan parempi, että se lopettaisi tukemasta ev.lut. kirkkoa, joka aivan selvästi pitää pilkkanaan säädettyjä lakeja.

On jokseenkin käsittämätöntä, että Suomen kaltaisessa demokraattisessa maassa on valtiokirkkojärjestelmä. Eduskunnan olisi pikaisesti ryhdyttävä lainsäädännöllisiin toimiin valtion ja kirkon keskenäisten kytkösten purkamiseksi.

Valtiokirkolta tulisi poistaa välittömästi sen räikeimmät etuoikeudet, kuten verotusoikeus, osuus yhteisöveron tuotosta ja kirkkolaki tulisi ottaa pois suomenvaltion lakikirjasta. Jos näitä epäoikeudenmukaisia etuoikeuksia ei heti voida poistaa, niin vähintä, mitä eduskunta ja hallitus voivat tehdä on painostaa valtiokirkkoa hyväksymään homoseksuaaleille samat avioliiton vihkimismenettelyt kuin heteroseksuaaleilla.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Potilas J