Onnea kirkosta eronneille

Uusi uskonnonvapauslaki astui voimaan 1.8.2003. Aluksi tuntui, että mikään ei muuttunut, mutta muutosta kyllä tapahtui. Sen todistaa loppuvuoden varsin voimakkaana jatkunut kirkosta eroaminen.

Tuskin eroryntäyksen ainut syy on helpottunut eroamismenettely, mutta ei sen merkitystä kannata millään tavalla vähätellä. Kirkko väittää, että eroamisten syynä on uusi hautaustoimilaki, joka velvoittaa kirkkoa antamaan hautapaikan samaan hintaan kirkkoon kuuluvalle kuin siihen kuulumattomalle. Tämä väite on jokseenkin absurdi, koska ainakin Helsingin seudulla kirkosta eroajat ovat suurelta osalta olleet nuoria naisia. Tuskin 20-30 -vuotias nainen miettii, mihin tai miten hänet haudataan, kun hän noin 60 vuoden kuluttua kuolee.

Tampereen vapaa-ajattelijoissa päätimme tulla kirkosta eroajia puoliväliin vastaan ja perustimme www.eroakirkosta.fi -sivuston. Sivusto tarjoaa "avaimet käteen" -ratkaisun kirkostaeroamiseen. Jos sinulla on tuttavia, jotka pohtivat kirkosta eroamista, kerro kyseisestä sivusta.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Petri Karisma

Seuraava juttu: Puheenjohtajan palsta: Rukouspäivän julistus puhuttaa