Uskontoa ja politiikkaa

Olen usein ihmetellyt, miksi uskonto ja politiikka liitetään vielä nykyäänkin yhteen, vaikka ne ovat täysin eri asioita. Jos olet omaksunut jonkun maailmankatsomuksen, niin se ei tarkoita, että sinun tulisi hyväksyä tiettyä poliittista suuntausta. Samoin jonkin puolueen kannataminen ei tee sinusta uskovaista tai uskonnotonta. Se miten maailmankaikkeus ja elämä on miljardeja vuosia sitten syntynyt ja miten yhteiskunnalliset asiat tulisi nykypäivän Suomessa järjestää, eivät todellakaan liity toisiinsa.

Menneisyyden taakka

Suurin syy kahtiajakoon lienee historia ja pitkät perinteet yhteiskunnassa, työelämässä ja perheissä. Menneisyyden taakoista ei päästä helposti eroon ja muutokset ovat hitaita. Politiikan ja uskonnon liittäminen toisiinsa on saanut paljon pahaa aikaan eri yhteiskunnissa, onhan uskonto ollut erinomainen vallan väline jo vuosisatoja. Jos kuulut nykyään Suomen yhteiskunnan eliittiin, niin kuulut hyvin todennäköisesti myös kirkkoon, riippumatta siitä uskotko asiaan oikeasti. On ikävää, että tällaisesta julkisuuskuvan “parantamisesta” ja älyllisestä epärehellisyydestä ei päästä eroon.

Vaikka virallisesti Vapaa-ajattelijain liitto ry on poliittisesti sitoutumaton, sitä on aiemmin pidetty työväenliikkeen ja vasemmiston järjestönä, joka aikoinaan olikin osittain totta. Tämä maine on valitettavasti vaikuttanut liiton toimintaan, koska aikoinaan vain vasemmistolaiset ovat tulleet mukaan toimintaan ja poliittisesti toisin ajattelevat ovat jääneet ulkopuolelle, vaikka heitäkin olisi tarvittu kirkon ja uskonnon vastaisessa työssä.

Muutosten aika

Jos kahtiajako on ollut ennen, miksi sen pitäisi olla enää nykypäivänä? Yhteiskunta on muuttunut paljon ja perinteitä ei tarvitse kunnioittaa vain niiden itsensä takia, omaa ajatteluakin saa käyttää. Nykyään Vapaa-ajattelijajärjestöissä on mukana hyvinkin erilaisia ihmisiä, joilla ei ole mitään poliittisia tai aatteellisia ajatuksia vapaa-ajattelusta. Se mitä järjestömme on ennen ollut, ei juurikaan vaikuta nykyiseen toimintaan. Tämä on järjestö muiden joukossa, jolla on tietyt selkeät tavoitteet ja niiden mukaan toimitaan mahdollisimman tehokkaasti. Olkoonkin poliittinen kantasi mikä tahansa, sillä ei ole mitään väliä, mutta se tulisi pitää täysin erillään Vapaa-ajattelijoiden toiminnasta, johon puoluepolitiikka ei kuulu.

Timo Rantala

Seuraava juttu: Uskonnoton tapakulttuuri