Tampereen vapaa-ajattelijat tänään

Tampereen Vapaa-ajattelijat ry on perinteikäs yhdistys, jonka historiaan sisältyy ylä- ja alamäkiä. Parhaimpien vuosien jäsenmäärät on nykyisin vain kaunis muisto, mutta miten yhdistys tänään voi?

Toiminnassa aktiivisesti mukana olevana tuntuu usein, että toiminta on hyvin vähäistä, tai että mitään emme ole saaneet aikaiseksi. Kyse on kuitenkin perspektiivistä, asioita tulee seurattua liian läheltä. Totuus yhdistyksen tilasta on kuitenkin erittäin hyvä. Tavoitamme vuosittain varovaisen arvion mukaan tavalla tai toisella jopa 100 000 ihmistä. Näistä useampi tuhat on niitä, joiden osalta kyse ei ole vain satunnaisesta radion uutisaiheesta. Olemme aktiivinen yhdistys, jonka yksi vankka työnäyte on käsissäsi. Tapahtumamme ja toimintamme on viime vuosina ylittänyt useasti mediakynnyksen, eikä tulevaisuuskaan yhtään heikommalta näytä.

Allekirjoittanut on saanut kunnian toimia yhdistyksen puheenjohtaja pian vuoden päivät. Ei niinkään henkilökohtaisesta kunnianhimosta, vaan lähinnä yhdistystoiminnan nykyisistä ongelmista johtuen: toiminnassa on mukana liian vähän vastuuhenkilöitä, ja esimerkiksi puheenjohtajan paikalle ajautuu helposti henkilö, joka sattuu tietämään yhdistyksen tilasta eniten. Johtokuntaan ja toimintaan jäseniä on kuitenkin onneksi riittänyt tarpeeksi.

Jäsenmäärän suhteen tilanne on kohtalainen, jäsenmäärä on 230 henkilöä. Tosin valitettavan harva jäsen muistaa sen ainoan sääntömääräisen velvoitteensa, jäsenmaksun suorittamisen. 150 jäsenmaksusuoritusta olisi kuluvana vuonna hyvä saavutus. Kaukana ovat huippuvuosien jopa 700:n jäsenmäärät. Suunta on kuitenkin oikea, rästiläisten erottamisista huolimatta jäsenmäärä on ollut viime vuosina tasaisessa nousussa.

Yhdistyksen taloudellinen tilanne on muutaman viime vuoden aikana muuttunut erittäin kiitettäväksi. Tämä muutos ei kuitenkaan ole ollut yhtä juhlaa, vaan omaisuuden hallinta ja muu sisäinen hallinto vie valitettavan paljon aikaa ja energiaa nykyiseltä johtokunnalta. Valoa on tosin näkyvissä, rutiinit alkavat muodostua ja energiaa voidaan suunnata päätarkoitukseen. Oma hallinto ei saa muodostua päätarkoitukseksi, vaan pelkäksi muodollisuudeksi, joka pystytään hoitamaan rutiininomaisesti.


Pakanasanomat on perinteisesti ollut Tampereen Vapaa-ajattelijoiden yksi tärkeimmistä toimintamuodoista. Tällä saralla tilanne näyttää vakiintuneelta ja erittäin hyvältä. Lehti ilmestyy säännöllisesti neljä kertaa vuodessa ilman ongelmia. Kirjoittajia ei kuitenkaan ole koskaan liikaa, tämä ongelma näkyy viimeisimpien numeroiden kirjoittajien joukkoa tutkiessa: jutut tulevat pääsääntöisesti muutaman aktiivin taholta. Tähän ongelmaan on pyrkimys tuoda helpotusta esimerkiksi kirjoituskilpailujen muodossa.

Pakanasanomat on myös yhdistyksen esimerkillinen käyntikortti, joka tunnetaan ja on luettu myös tiedotusvälineiden ja "kilpailevien tahojen" edustajien toimesta. Myös lehden www-versio täyttää erinomaisesti paikkansa ja on merkittävä osa yhdistyksen tiedonvälitystä.

Perinteisistä toimintamuodoista kirkostaeroamiskampanja on voimissaan uudesta uskonnonvapauslaista huolimatta. Viime vuonna kampanja ylitti uutiskynnyksen ja samaan on pyrkimys myös kuluvana vuonna. Suunnitelmista voitaneen kertoa, että kampanja tulee tänä vuonna olemaan viimevuotista hieman suurempi ja ehkä kirkon näkökannalta jopa röyhkeämpi.

Yhdistyksen toimiston aukioloajat ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Nykyinen kanta on, että toimiston laajamittainen aukiolo ei palvele tarkoitusta. Eniten väkeä on toimistolle houkutellut EU-ruoka-apu, jota yhdistyksemme jakaa muiden kansalaisjärjestöjen mukana. Yhdistyksen johtokunta on päätynyt toimiston aukioloaikojen supistamiseen minimiin ja ruoka-avun jakamisen hoidettavan kertarysäyksellä, tiedottamalla asiasta monella eri taholla. Tämä osoittautui erittäin toimivaksi menetelmäksi, edellisen ruoka-apuerän jakaminen ylitti uutiskynnyksen Pirkanmaan alueella ja koko erä saatiin jaettua muutamassa tunnissa.

Yhdistys pyrkii edustamaan itseään erinäisissä tilaisuuksissa, etenkin nuorille suunnatuilla protuleireillä, rippikoulujen uskonnottomalla vaihtoehdolla. Kuluvana kesänä yhdistyksen jäsenet vierailivat yhdeksällä leirillä kertoen maailmankatsomuspaneeleissa vapaa-ajattelijoiden maailmankuvasta ja elämän- arvoista. Myös muiden kansalaisjärjestöjen järjestämät aatemarkkinat tms. ovat tuttuja paikkoja jäsenillemme. Tiedotustoiminta onkin siirtynyt yhä enemmän tapahtumien muotoon, perinteiset yleisölle avoimet keskustelutilaisuudet kun eivät tunnu enää keräävän juurikaan kiinnostuneita mainonnasta huolimatta.

Uskonnottoman tapakulttuurin levittäminen on yksi yhdistyksemme perustavoitteista. Tähän Tampereen yhdistys on pyrkinyt tarjoamalla uskonnottomia juhlapuhujia perinteisen papin paikalle esimerkiksi häihin tai hautajaisiin. Kuluva vuosi on tähänkin asiaan tuonut muutoksia, juhlapuhujatoiminnan hoitaa Tampereen seudulla pääsääntöisesti Pro-Seremoniat, asiaan erikoistunut voittoa tavoittelematon palveluyritys.

Johtokunta kokee, että oman juhlapuhujatoiminnan organisointi ei ole yhtä hedelmällistä kuin asiaan erikoistuneen ja todella perehtyneen yrityksen toiminta. Yhdistyksemme pyrkii tekemään tiivistä yhteistyötä Pro-Seremonioiden kanssa, tarjoten heille tukea ja esimerkiksi mainostilaa Pakanasanomissa.

Yhdistyksen johtokunta pyrkii pitämään jatkuvasti silmänsä auki ja mielensä avoimena, jotta uusien toimintamuotojen käynnistäminen olisi mahdollista. Maailmankatsomuksen ja yhdistyksen toimintaperiaatteiden mahdollisimman onnistunut esilletuominen vaatii jatkuvaa kehitystä. Kesä on ohi ja johtokunta käy uusien haasteiden kimppuun akut ladattuina.

Jani Hinkka

Seuraava juttu: Pakina: Lihaa ja verta