Miksi et tulisi mukaan toimintaan

Suomessa on lähes 700 000 henkilöä, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan. Tampereella uskonnottomia on noin 40 000. Toisaalta vapaa-ajattelijajärjestöjen jäseniä on alle kaksi tuhatta, meillä Tampereella jäseniä on noin kaksisataa, joista aktiivisia vain noin kymmenen. Mistä johtuu että uskonnottomien järjestäytymisaste on näinkin pieni? On vieläkin paljon henkilöitä, jotka eivät tiedä, että tällainen liitto on olemassa, koska vapaa-ajattelijayhdistyksiä ei ole Suomessa kovinkaan monessa kaupungissa ja perinteisesti näkyvyys ulospäin on ollut huono. Toisaalta monia uskonnottomia ei järjestötoiminta kiinnosta eikä siihen haluta käyttää aikaa eikä vaivaa.

Ketkä ovat mukana?

Henkilöt, jotka toimivat vapaa-ajattelijoissa, ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja eri maailmankatsomuksista sekä kokevat tällaisen järjestön tarpeelliseksi ja kiintoisaksi. Aktiivitoiminnassa mukana olevilla on myös sosiaalista rohkeutta, koska uskonto on vielä tänäänkin monille arka aihe ja kaikki eivät uskalla toimia tavoitteiden eteen julkisesti. Jäsenistömme ei siten kuvaa tavallista uskonnotonta, joka viettää omaa elämäänsä asioita sen enempää miettimättä. Toisaalta yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet ovat yleensä mukana monissa järjestöissä, joten heistä vain osalla on aikaa toimia aktiivisesti vapaa-ajattelijoissa, vaikka kannattaisivatkin asiaa täysin.

Ihmiset ovat mukana hyvinkin eri syistä. Monille tämä on selkeää toimintaa tavoitteidemme ajamiseksi, jotkut kaipaavat muiden samalla tavalla ajattelevien seuraa ja mielenkiintoista keskustelua, joillekin tämä on osin aatteellista toimintaa jne. Joitakin henkilöitä on silloin tällöin yhteistyössä kanssamme muiden järjestöjen kautta, jotka ajavat osittain samoja tavoitteita kuin me (mm. Prometheus-leirin tuki, Humanistiliitto ja Skepsis).

Tule tutustumaan

Tämän jutun lukijoissa on varmasti henkilöitä, joita toiminta kiinnostaa jollain tasolla, mutta syystä tai toisesta he eivät ole tulleet mukaan. Vapaa-ajattelijatoiminta, kirkkojen ja uskovaisten vastavoimana, auttaa kaikkia uskonnottomia jollain tavoin. Yhteiskunta maallistuu ja lakimuutoksia tulee hiljakseen, toiminnalla on aina jonkinlainen vaikutus ja olemassaolostamme tiedetään yhä enemmän, varsinkin internetin kautta. Olkoon taustasi ja syysi tulla mukaan mikä tahansa, niin tule rohkeasti toimistolle tutustumaan toimintaan ja aktiivihenkilöihin.

Timo Rantala

Seuraava juttu: Tampereen kirkostaeronnoiden yhdistys - historiaa