Vapaa-ajattelijoiden tavoitteet

Minun mielestäni yhdistyksellämme on kaksi selvää päätavoitetta: levittää tieteellistä maailmankatsomusta ja saada kaikki vakaumukset tasa-arvoisiksi. Yleinen väärinymmärrys on kuvitella meidän haluavan kieltää uskonnot, mitä vakaumusten tasa-arvo ei tarkoita.

Kaksi tavoitetta

Aatteellinen päätavoite on levittää tieteellistä maailmankatsomusta. Sen osana on tieteellinen maailmankuva,joka perustuu tieteen tuloksille ja on vastakohta myyttisille ja uskonnollisille käsityksille. Tämä tavoite on saavutettu, kun jokainen ihminen on ateisti eikä myös kään usko horoskooppeihin, "elämänvoimaan", jälleensyntymiseen tai muuhun vastaavaan. Se ei tarkoita, että kuvittelisimme virheellisistä käsityksistä päästävän eroon. Se tarkoittaa, että pyrimme tietämään emmekä uskomaan. Se tarkoittaa, että emme kuvittele mitään periaatteellista rajaa sille mitä ihminen voi tietää.

Yhteiskunnallinen päätavoite on saada kaikki vakaumukset tasa-arvoisiksi. Suomessa tämä tarkoittaa erityisesti kahden valtiokirkon erikoisaseman lakkauttamista. Se tarkoittaa myös päiväkotien uskontokasvatusvelvollisuuden poistamista ja tunnustuksellisen uskonnonopetuksen lakkauttamista valtion kouluissa. Jumalanpilkkalaki tulee kumota, ehtoollisviinin verovapaus poistaa, jumalanpalvelukset poistaa valtiopäivien avajaisten virallisesta ohjelmasta, uskonnolliset yhdyskunnat siirtää normaaleiksi yhdistyksiksi ja niin edelleen. Yhteiskunnallinen tavoitteemme on saavutettu, kun valtio on katsomuksiin ja vakaumuksiin nähden neutraali.

Puolustamme uskonnonvapautta

Vapaa-ajattelijat ajavat erityisesti uskonnottomuuden vapautta, mutta kannat tavat myös vapautta uskoa. Se, että levitämme tieteellistä maailmankuvaa, ei tarkoita että haluaisimme sulkea uskovat vankiloihin. Jostain syystä näin halutaan tavoitteemme tulkita, vaikka kukaan ei kuvittele Suomen keskustan yrittävän keskustalaista aatetta levittäessään vangita tai vahingoittaa demareita.

Evankelis-luterilainen kirkko puhuu oikeudesta uskonnonopetukseen osana uskonnonvapautta. Puoluevertaus on osuva tässäkin: vapaus poliittiseen toimintaan ei tarkoita yhteiskunnalle vel vollisuutta järjestää vanhempien poliittisen kannan mukaista kouluopetusta.

Tavoitteet tukevat toisiaan

Mainitut kaksi tavoitetta eivät ole yhdessä mistään loogisesta pakosta. USA:ssa toimii ainakin yksi kirkon ja valtion eroa puolustava järjestö, johon kuuluu niin ateisteja kuin uskoviakin. Toisaalta voisimme keskittyä vain uskonnon ja muun huuhaan kritiikkiin jättäen yhteiskunnalliset tavoitteet pois.

Erilliset tavoitteet tukevat toisiaan. Vaikuttamalla yhteiskuntaan, esimerkiksi vastustamalla uskonnon pientä, mutta jatkuvaa pakkosyöttöä päiväkodeissa ja kouluissa, edistämme tieteellisen maailmankuvan leviämistä. Toisaalta mitä useampi hylkää jumalauskon, sitä enemmän saa kirkon ja valtion ero kannatusta.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Mikä erottaa tieteellisen ja kristillisen maailmankuvan?