Konservatiivisuus nousussa

Viimeaikaisia uutisia lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että konservatiivisuus ja vanhoillisuus nostavat Suomessa päätään. Eduskunnassa käsittelyssä ollut keinohedelmöityslaki antoi selviä viitteitä arvojen koventumisesta. Toinen osoitus konservatiivisuudesta on edelleen jatkuva keskustelu parisuhdelain oikeutuksesta.

Kristinuskon valta on vähentynyt, mutta sen vaikutus yhteiskunnassa on edelleen vahva, koska sitä tukevat perinne ja lainsäädäntö. Jokaisen tulisikin pohtia mistä hänen maailmankuvansa on rakennettu. Usein ihminen kuvittelee omaavansa kristillisen maailmankuvan, vaikka todellisuudessa hän on täysin maallistunut ja toimii tieteellisen maailmankuvan mukaan. Oman maailmankuvan tutkailu ei ehkä ole kovin muodikasta, mutta kylläkin hyvin hedelmällistä. On huomattavasti mielekkäämpää tuntea itsensä kuin mennä perinteen mukana.

Kristinuskon dominoivasta maailmasta eroon pääseminen ja sen muuttaminen vapautta ja tasa-arvoa kunnioittavaksi on kovan työn takana. Välillä työ tuntuu turhauttavalta, mutta voimia antaa idea vapaasta ja riippumattomasta ihmisestä.

Petri Karisma

Seuraava juttu: Uskooko Sinun Ehdokkaasi Jumalaan?