Elämänkatsomustieto- Kirjoituskilpailun Satoa

Mikä on taidetta?

En oikein tiedä mikä on taidetta, mutta ehkä se on sarjakuvat tai ehkäpä taidetta on jazz-musiikki tai Hamlet on ehkä taidetta. Vaihtoehtoja on tuhansittain ja taas tuhansittain ja taas tuhansittain mutta tuhansia voi tulla vaikka taivaaseen asti.

Ja takaisin asiaan. Meistä miltei kaikki tietävät Mona Lisan salaperäisen hymyn, joka on ikuistettu niin sanotulle muotokuvalle, joka on taiteen perusta. Ja me kaikki varmasti tiedämme "Aku Ankka" sarjakuvan, joka on hyvää luettavaa ajanvietteestä puhumattakaan. Monet taidot ovat myös taidetta kuten esim. kirjoittaminen, piirtäminen, maalaaminen, kädentaidot ja muodostelmaluistelu.Taidetta on myös graffitit ja piirretyt filmit on kanssa taidetta. Mutta kaikilla on omat mielipiteensä.

Otso Etelämäki 3. A Pispan koulu

Mikä on taidetta?

En oikein tiedä, mikä tekee taiteesta taidetta. Onko se tekijä, vai itse teos? Pienetkin asiat voivat jonkun mielestä olla taidetta. Taulut ovat monen mielestä taidetta. Otetaan esimerkki. Meidän keittiön seinässä on taulu, joka on vanhempieni mielestä taidetta. Siinä on veitsi kiinni. Kun jotkut lapset tulevat ensimmäistä kertaa meille ja näkevät taulun, he kysyvät: "Mikä toi on?" Minä en osaa muuta sanoa kuin että se on taulu. Minun mielestä musiikki on taidetta. Musiikki tekee minut onnelliseksi ja vie mukanaan. Oli se sitten luonnon tai ihmisen tekemää musiikkia, niin se on silti minun mielestä taidetta.

Otto Vähätiitto 4. B Pispan koulu

Mikä on taidetta?

Kauan ihmiset ovat miettineet, mitä taide on. Minulle taide on musiikkia. Soitan kolmatta vuotta pianoa. Osaan soittaa nuoteista sekä ulkoa. Kun soitan, tunnen kuinka soitto tulee myös syvältä sisältäni ja siinä on tunnetta sekä luonnetta, joten vaikka jollekin pienelle lapselle opetettaisiin Ukko-Nooa ulkoa, se ei pakolla olisi taidetta, koska musiikin taiteeseen tarvitaan enemmän kuin vain pelkkä soitto. On paljon myös muunlaista taidetta, esim. teatteri, maalaukset sekä näyttelyt ja minusta ne ovat kaikki hienoja taiteen muotoja.

Ida Itäranta 4.B Pispan koulu

Mitä taide on?

Jos puhutaan taiteesta, tulee minun mieleeni heti maalaukset. Mutta voihan taide olla jotain muutakin ja onkin. Taidetta on mm. ooppera ja tanssi. Taiteella on suuri osa ihmisen elämässä, tai ainakin minun elämässäni, koska luen kirjoja ja kuuntelen musiikkia joka päivä. Taidetta tehdään ihmisen viihdyttämiseksi, ja olen siitä iloinen. Jos on todella hyvä elokuva, minun ainakin on saatava katsoa se yhä uudelleen ja uudelleen. Myös teatteriesitykset ja musiikki voivat olla samanlaisia. Joskus koulussa musiikin tunnilla kuuntelemme joitain kuuluisia musiikkiteoksia silmät kiinni ja sitten piirrämme niistä. On ihmeellistä miten paljon ideoita siitä saa. Kaikki hyvä taide herättää ihmisessä ajatuksia, mielikuvia ja tunnetta. Taide on ihmiselle hyvin tärkeätä, koska sitä on tehty jo esihistoriassa.

Pilke S. 4.B Pispan koulu

Mikä on taidetta?

Taidealoja on erittäin monia, enkä tiedä mitä tarkoitetaan "todellisella taiteella". Joittenkin mielestä se on kirjallisuus ja joittenkin muiden mielestä se voi olla maalaus. Ainakin minä pidän taiteena maalaamista ja näyttelemistä, koska niissä tarvitaan luovaa ajattelua melko paljon. En minä kuitenkaan tiedä mikä on niin sanottu "todellinen taiteilija", koska en oikein tiedä edes, mitä sillä tarkoitetaan. Myös nuorisokulttuurin aloja voi pitää taidealoina. Niihin kuuluu kevyt musiikki, sarjakuvat, graffitit, break-dance ja muuta sellaista. Korkeakulttuuriin taas kuuluu klassinen musiikki, näytelmät, runot ja sellaista. En oikein tiedä kumpaan "lokeroon" elokuvat kuuluvat, koska elokuvia voi olla niin monenlaisia. Elokuvista voi tehdä niin monenlaisia. Niistä voi tehdä toiminnan täytteisiä, komedioita tai draamoja. Myös musiikki voidaan jakaa moniin osiin, samoin kuvataide ja näytelmät.

Hannu Laine 6. A Pispan koulu

Mikä on taidetta

Minusta on moni asia taidetta. Taidetta on maalaukset, jos maalausta ei ole hutaistu vain vaan yritetty tehdä siitä hieno. Jotkut mainokset ovat minusta taidetta. Elokuvat ovat myös hieno asia, tykkään käydä katsomassa elokuvia, en pelkän ajanvietteeksi vaan paljon muunkin takia. Musiikki on minusta taidetta. Kuuntelen aika paljon erilaisia cd-levyjä. Veistokset ja patsaat ovat taidetta. Piirtäminen on minusta taidetta, ei vain tavallinen piirtäminen vaan kaikenlainen piirtäminen. Museot ovat hienoja paikkoja ja ne on taidetta. Nähtävyydet on taidetta.

Joona Latvus 6. A Pispan koulu

Mikä on taidetta?

Taide on hyvin laaja käsite. Taidetta on vaikka kirjallisuuden teokset, tanssi, maalaukset, näytelmät ja monet muut. Ihmiset voivat pitää taiteena mitä vaan. Joidenkin mielestä elokuvat ovat taidetta. Minun mielestäni taide ei ole esim. Aku Ankka, elokuvat, tai mikään tanssi, mutta eri ihmisillä on eri mielipiteitä. Minä itse en paljoa taiteesta ymmärrä.

Roope 5. A Pispan koulu

Mitä olen oppinut ET-tunneilla

Olen oppinut tunneilla monista eri aiheista, kuten LUKEMINEN KANNATTAA AINA ym... Omista teksteistäni en ole oppinut mitään, koska ne ovat vain aina olleet omiani. Sen sijaan olen toisten kirjoituksista oppinut kuuntelemalla. Olen myös oppinut toisella luokalla, että voitto ei ole tärkeintä, mutta ainahan on kiva voittaa. ET-opettajamme on lukenut meille kirjasta opettavaisia kirjoitelmia. Yhdestä opin: Parempi pieni teko kuin suuri lupaus. (sananlasku) Olen myös oppinut isänmaastamme, mitä se merkitsee minulle.

Jasmin Assulin 3.B Pispan koulu

Mitä olen oppinut ET-tunneilla

Minä olen oppinut asioita ET-tunneilla. Mutta eniten pidin aiheesta Haluaisin matkustaa. Se oli minulle helppo, kun olen lähdössä Ateenaan kesällä. Haluan matkustaa sinne. Muita aiheita meillä on ollut Parasta kesässä, Jälleen koulussa, Minun mielestäni ja näin edelleen. Hienoin aihe oli mielestäni itsenäinen Suomi, koska se käsittelee meidän kotimaata. Olen oppinut ET:n läksyjä tehdessäni kirjoittamaan aineita. Lisäksi olen oppinut opettajan isoäidin sanontoja.

Kyösti Sahila 3. A Pispan koulu

Ketä minun täytyy totella? Miksi?

Lapsen elämänkokemus on aina lyhyempi kuin aikuisella, joten lapsen on aina toteltava. Paitsi jos aikuisella on alkoholiongelma tai hän käyttää huumeita tai jotain muuta vastaavaa. Kaikkein paras on, jos lapsella olisi oma isä ja äitinsä, jota he tottelisivat. Minun mielestäni aikuisen määräillessään lasta hänen pitää aina ottaa huomioon, minkä ikäinen lapsi on. Lapsella on aina hyvä olla oma kotiintuloaikansa, koska luulen että kaupungissa ei ole kovin turvallista kello kymmenen jälkeen illalla. Minulla itselläni ei ole kokemusta, koska olen vasta kymmenen vuotta. Minun itseni täytyy totella läsnä olevaa tuttua aikuista.

Siri Seppänen 3. B Pispan koulu

Ketä minun täytyy totella?

Minun pitää totella monia ihmisiä esim. Isää, Äitiä ja opettajia. Ihmiskunta ei toimisi, jos kukaan ei tottelisi ketään. Ajattele, jos lapset eivät tottelisi opettajia, kukaan ei tulisi kouluun ja ei olisi: opettajia, lakimiehiä ja lääkäreitä, ja jos ei olisi lakimiehiä, ei olisi lakeja ja ajatella mitä siitä seuraisi. Jos ei olisi lääkäreitä ja silloin olisi paljon enemmän sairauksia ja niitä ei osattaisi hoitaa. Jos Isä tai Äiti joskus kieltävät jotain, he yleensä tarkoittavat vain hyvää. Esimerkiksi jos he kieltävät rakettien ampumisen kädestä, niin kannattaa totella, koska se on sen takia, että voit tulla sokeaksi sen takia.

Juho Vähätiitto 6. A Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Kun olin pieni, kyselin paljon kuolemasta. Esimerkiksi: "Miten puut kuolevat?" Minulle vastattiin näin: "Puut voivat kuolla, kun niihin tulee kääpiä. Puut kuolevat myös, jos ne kaadetaan, sillä kun puu kaadetaan, siltä katkeaa yhteys maahan eli se ei saa enää ravintoa maasta. "Olen kysellyt myös ihmisen kuolemasta. Niin kuin kun äidin hyvä ystävä Kati kuoli, kysyin: "Onko Kati nyt tuolla maan alla?" Vastaukseksi sain tämän: "Katin ruumis on maan alla, mutta hänen sielunsa elää esimerkiksi hänen tuttavissaan".

Ida Ojala 3. B Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Kuolleena oleminen on kuin ikuista unta josta ei koskaan herää. Voi kuolla moneen asiaan. Nälkään, janoon, johonkin tautiin tai vanhuuteen. Voi kuolla myös murhaan, itsemurhaan tai kulkuvälineonnettomuuteen, hukkumiseen tai joku eläin voi tappaa tai jos saa myrkkyä ja jos ottaa yliannoksen lääkettä tai ottaa lääkettä turhaan. Jotkut pelkäävät kuolemista tai jonkun läheisen kuolemista.

Amanda 3.B Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Kirkossa sanottiin, että jos ei usko Jumalaan joutuu helvettiin sitten kun kuolee, ja uskovat pääsisivät taivaaseen. Joutuukohan kuoleman jälkeen enkeliksi pilvien päälle vai aaveeksi hautaan. Minulle ei ole erityisemmin kerrottu kuolemasta, mutta luulen, että kun kuolee, lakkaa vain tuntemasta ja yksinkertaisesti lakkaa olemasta. Joissain uskonnoissa voi syntyä uudelleen eläimeksi ja miksi eläimeksi syntyy, valitaan siten että kuinka hyvin on elänyt. Voihan olla niinkin, että kun ruumis haudataan, henki siirtyy multaan ja sitä kautta kasveihin tai kuolleen ihmisen henki ja sielu jatkaa eloaan hänen läheisissään ja ystävissään.

Siiri Laine 4. B Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Minulle ei ole erityisesti kerrottu mitään kuolemasta, mutta olen kuullut erilaisia asioita siitä. Esim. että kun kuolee niin leijailee sen jälkeen enkelinä taivaaseen, tai että kun kuolee niin ruumis jää maahan, mutta sielu nousee ruumiista. Itse kuitenkin uskon, että kun ihminen on kuollut hän on kuollut, eikä ala kummitella maan ja taivaan välissä enkelinä, sieluna tai peräti kummituksena. Olen kuullut, että eri uskonnoissa uskotaan erilaisiin kuolemiin. En kyllä tiedä, mitä missäkin paikoissa uskotaan, mutta luulen paikassa uskotaan, että jos ihminen on tehnyt "syntiä" niin hän joutuu "helvettiin" ja hyvä ihminen pääsee taivaaseen. En oikeastaan usko, että kuolema on niin kamalaa, jos ihminen kuolee vanhana ja on kokenut hyvän elämän.

Maiju Saarenmaa 4.B Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta

Maailmassa on monia uskontoja, joissa kuolemasta ja siihen liittyvistä rituaaleista uskotaan eri tavoin.Saan olla kiitollinen, ettei minulle ole pienestä pitäen sanottu vain yhtä oikeaa vaihtoehtoa kuolemasta, tai oikeastaan sen jälkeisestä elämästä. Minun on itse annettu valita mihin uskon.Kuolema ei liity vain uskontoon, sillä kaikkihan kuolemme joskus.En oikein pysty uskomaan, että elämä loppuu, eikä sen jälkeen ole mitään, mutta ehkä se on niin.Joka tapauksessa uskon, että vaikka kuuluisi mihin uskonlahkoon hyvänsä, kuoleman jälkeen kaikille tapahtuu samalla tavalla, vaikken tiedäkään mitä se tulee olemaan.

Helmi Nikkari 6.A Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Kun mummoni kuoli, minulle sanottiin, että mummi lensi taivaaseen. Uskoin sen, koska minulle ei ollut kerrottu muuta. Kun ukkini kuoli kaksi vuotta myöhemmin, äiti sanoi minulle, että voin aina mennä ukin haudalle, jos tulee ikävä. Kun kysyin myöhemmin äidiltä kuolemasta, hän sanoi vieläkin että kaikki hyvät ihmiset pääsevät taivaaseen. Enää silloin en uskonut siihen. Joissakin uskonnoissa uskotaan siihen, että kuoleman jälkeenkin on elämää (esim. buddhalaisuudessa). En minä oikein siihenkään usko. Kun olin pieni siskoni aina pelotteli minua, että mummin henki kummittelisi minulle. Silloin minä uskoin siihen. Minä mietin nytkin vielä, mitä oikeasti tapahtuu kun kuolee. Ja kun en tiedä, mitä kuolema on, pelkään sitä koko ajan enemmän. Että joko itse kuolen tai että joku läheiseni kuolee. Tietenkään kukaan ei voi tietää mitä oikeasti tapahtuu, koska kuolleelta ei voi kysyä. Muuta minulle ei ole kerrottu.

Sara Autiosaari 6. A Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Jotkut ihmiset pelkäävät kuolemaa ja ajattelevat, että kuolema on kuin peto, joka ahmii ihmisiä. Jotkut taas ajattelevat, että kun kuolee pääsee parempaan paikkaan. Itse en pelkää kuolemaa. Eri uskonnoissa ajatellaan erilailla mitä tapahtuu kun kuolee. Joissakin uskonnoissa uskotaan, että kun kuolee pääsee joko taivaaseen "Jumalan valtakuntaan" tai joutuu helvettiin, kun taas toisissa uskonnoissa uskotaan uudelleen syntymiseen jolloin voi saada paremman elämän. Niin taisivat ajatella myös terrori-iskujen tehneet. Kukaan ei voi tietää, minkälaista on kuoleman jälkeinen elämä, tai jos sellaista ylipäätänsä on. Jos kuoleman jälkeistä elämää olisi, tai syntyisi uudelleen, herää kysymys: Miksi ei kukaan muista siitä enää? Siihen kysymykseen on mahdoton vastata. Kukaan ei voi määritellä sanaa kuolema. Mielestäni kuolemaa on turha pelätä, koska sille ei voi mitään.

Anna Lintonen 6. A Pispan koulu

Mitä minulle on kerrottu kuolemasta?

Kuolema tulee jokaiselle elävälle olennolle joskus. Mutta mitä se on? Miltä tuntuu kuolla ja olla kuollut? Sitä ei kukaan oikein pysty kertomaan. Jotkut sydänsiirroissa tai -leikkauksissa olleet ovat kertoneet sydämen pysähdyttyä olleensa ikään kuin tunnelissa, jonka päässä näkyy valoa. Kuolemaa ei voi ennustaa. Saatan kuolla huomenna tai 80 vuoden kuluttua, sitä en voi tietää etukäteen. Jos joku läheinen kuolee, ajatus kuolemasta tulee lähemmäs. Sitä alkaa miettiä, että kuinkas näin kävikään? Kuolemaa voi pelätä, se tulee kaikille joskus. Se kuoleman syvä kuilu häämöttää jossain ehkä lähellä tai todella kaukana.

Maailmassa on nykyään tuhansia sairauksia. Joka päivä kuolee sotiin, sairauksiin, murhiin ja onnettomuuksiin satoja tai tuhansia ihmisiä. On paljon syitä pelkoon ja kotiinsa voi käpertyä peläten kaikkea mahdollista, mutta se ei kannata. Monet eri ihmiset ovat kertoneet minulle kuolemasta, mutta jokaisella on varmasti oma käsityksensä siitä. Mielestäni kannattaa elää täysillä niin kauan kuin vain pystyy!

Laura Marttila 6. A Pispan koulu

Seuraava juttu: Vapaa-ajattelijoissa tapahtuu