Ateismi ja kommunismi

Ateismi ja vapaa-ajattelijoiden toiminta yritetään toisinaan liittää puoluepolitiikkaan. Lähes aina tämä tarkoittaa kaikkien vapaa-ajattelijoiden pitämistä kommunisteina, joskus hyvin harvoin ateistit rinnastetaan äärioikeistoon (mukamas "evouskovina", vaikka evoluutioteoria on tosiasia, josta ei voi päätellä arvoja). Joskus tätä kuvaa levitetään tahallaan, ilmeisesti jotta muiden puolueiden kannattajat eivät vahingossakaan ajattelisi liittyvänsä meihin.

Teoriaa

Perusväite on "Kaikki kommunistit ovat ateisteja, joten kaikki ateistit ovat kommunisteja." Virhe on logiikan pettäminen - vaikka kaikki korpit ovat mustia lintuja, eivät kaikki mustat linnut ole korppeja.

Vastaava ajatusvirhe on väitteessä "SKP kannattaa kirkon ja valtion eroa. Siis Vapaa-ajattelijain liitto on SKP:n kannattaja." Tällä logiikalla pitäisi Seksuaalinen tasa-arvoisuus ry:n olla vapaa-ajattelijajärjestö, koska Vapaa-ajattelijain liitto kannattaa homo- ja heteroliittojen täyttä tasa-arvoa. Myös Suomen latu ilmeisesti muuttuisi ateistien järjestöksi, jos ateistit kertoisivat kannattavansa hiihdon lisäämistä koululiikunnassa.

Onko kommunisti sitten aina ateisti? Tiukan määritelmän mukaan kommunistin maailmankatsomus on historiallinen ja dialektinen materialismi, ja tässä ei jumalauskolla ole tilaa. Pelkästään tuotantovälineiden yhteisomistukseen perustuvaa talousjärjestelmää taas voi perustella Raamatullakin, vaikka sillä, että Apostolien teoissa kuvatun alkuseurakunnan omaisuus oli yhteistä, tai Jeesuksen sanoilla "Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, jolla ei ole yhtään." Käytännössäkin 1850-luvulla vaikutti Englannissa muutaman vuoden John Lodlow'n johtama ryhmä, joka ajoi kristillistä sosialismia. Sitäpaitsi kaikki uskonnot ovat keksittyjä, eikä mikään estä keksimästä sellaista, jonka dogmeihin kommunistinen talous kuuluu samoin kuin esimerkiksi islamiin kuuluu koron perimisen kielto.

Entä käytäntö?

Edelläolevasta ei tietysti seuraa, ettei Vapaa-ajattelijain liitto voisi olla kommunistien piilojärjestö. Se voi olla myös Vihreän liiton piilojärjestö, tai Ruotsalaisen kansanpuolueen. Lienee kuitenkin kohtuullista odottaa, että tällaiset väitteet myös perustellaan, ei että meidän pitäisi perustella miksi emme ole kommunisteja tai vihreitä tai muun puolueen kannattajia.

Edelläolevaa ei myöskään pidä tulkita niin, että kommunistit eivät olisi tervetulleita yhdistykseemme. Itse asiassa näppituntumani mukaan vapaa-ajattelijoihin kuuluu keskimääräistä enemmän vasemmistoa, sekä SKP:n että Vasemmistoliiton edustus on suhteellisen suuri. Myös vihreän liiton kannattajia luulen olevan keskimääräistä enemmän. Mitään tutkimusta tästä ei tietääkseni ole tehty.

Itse olen toiminut Tampereen Vapaa-ajattelijoissa neljä vuotta, enkä ole huomannut puoluepoliittista toimintaa suuntaan taikka toiseen. Kun kokemukseni on noinkin lyhyeltä ajalta, joutuvat historiasta kiinnostuneet selvittämään asiaa muualta.

Lopuksi

Vapaa-ajattelija ei siis ole sitoutunut kommunismiin, mutta mihin hän sitten oikein on sitoutunut? Ajattelemaan vapaasti ilman auktoriteetteja, ja minä lasken auktoriteeteiksi myös yleisen mielipiteen ja vanhan tavan. Vapaa-ajattelija ei voi hylätä esimerkiksi kommunismia tai libertarismia vain sillä perusteella, että ne eivät ole muodissa. Vapaa-ajattelija on avoin perustelluille muutoksille, eikä voi hylätä nykyistä pohjoismaista mallia vain kannattaakseen mitä tahansa muutosta. Vapaa-ajattelija on sitoutunut ajattelemaan itse.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Jenkkikristilliset ovat ristiretkellä