Skientologia - "Uskonto" lakimiesten makuun

Skientologia on järjestönä suhteellisen tuntematon Suomessa. Satunnainen kadun kulkija on saattanut kuulla järjestöstä lähinnä Tom Cruisen avioliitto-ongelmien tai John Travoltan epäonnistuneiden filmien yhteydessä. 90-luvun alkupuolella järjestö sai hetkellisesti kyseenalaista mainetta, kun sen jäsenten todettiin soluttautuneen presidentin turvamiehiksi. Osalle ihmisistä saattaa olla myös tuttu 90-luvun lopulla City-lehdessä julkaistu artikkeli, joka perustui järjestöön soluttautuneen toimittajan kokemuksiin. Viimeksi Skientologit olivat julkisuudessa, kun opetusministeriö kieltäytyi ensimmäistä kertaa myöntämästä uskonnollisen yhteisön statusta sitä hakeneelle järjestölle.

Internet-aktivisteille Skientologia on jo huomattavasti tunnetumpi. Skientologit olivat aikanaan välillisesti vastuussa Juhan "Julf" Helsigiuksen anon.penet.fi-postijärjestelmän sulkemisesta, mikä herätti silloisten nettiaktiivisten piirissä syvää paheksuntaa. Myös tämän artikkelin kirjoittaja kuuli kyseisenä ajankohtana ensimmäisen kerran skientologeista.

Juristeille Skientologia on tullut tutuksi Suomessa erityisesti pankkitakauksiin liittyvistä oikeustapauksista (esim. järjestön jäsen vapautettiin takausvastuusta, koska oikeus katsoi hänen olleen "aivopesty"). Immateriaalioikeuksia käsitteleviä kirjoja lukiessa ei voi myöskään välttyä Skientologia-referensseiltä.

Tapaus Google

Skientologian on pakko pyrkiä pitämään korkeamman tason oppinsa salaisena. Järjestön jäsenhankinta muuttuisi käytännössä mahdottomaksi, jos ihmiset tietäisivät nämä opetukset etukäteen. Kohtuullisen perusteellinen analyysi näistä opeista löytyy esimerkiksi osoitteesta: http://www.xs4all.nl/~kspaink/fishman/ot3.html. Lyhyesti ottaen skientologit uskovat olevansa jälleensyntyneitä avaruusolentoja (operating thetans), jotka pystyvät ajatuksen voimalla kontrolloimaan fyysistä ympäristöä sen jälkeen kun he ovat päässeet eroon toimintakykyä rajoittavista "implanteista". Ennen kuin tämä "totuus" kerrotaan jäsenille, heitä saunotetaan kolme päivää putkeen rajoittaen samalla nesteen saantia (ns. purification rundown).

Ennen Internetiä edellä mainittu informaatio oli helppo pitää salassa vedoten joko tekijänoikeuteen tai liikesalaisuuteen. Internetin mahdollistama yksityisten kansalaisten tekemä informaation massalevitys uhkasi tuhota Skientologien liiketoimintamallin. Ei olekaan yllättävää, että ensimmäiset korkean profiilin tekijänoikeustapaukset olivat Skientologien ja heidän oppejaan postittaneiden kriitikoiden välillä. Skientologit olivat myös ensimmäisenä haastamassa Internet-palveluntarjoajaa oikeuteen perustuen tuottamukselliseen tekijänoikeuden loukkaukseen. Suurin osa näistä oikeustapauksista sovittiin lopulta oikeuden ulkopuolella, mutta syntyneet oikeudenkäymiskulut olivat kummallakin puolella hyvin merkittävät.

Viimeisin vaihe tästä taistelusta on parhaillaan käynnissä. Koska tekijänoikeus ei tarjoa täydellistä suojaa ideoille ja koska liikesalaisuuden käyttöalue on rajattu, Skientologialle kriittiset tahot ovat onnistuneet luomaan varsin laajoja sivukokonaisuuksia, joita vastaan on hankala hyökätä suoraan. Sen sijaan Skientologia on alkanut hyökätä hakukoneita vastaan. Tämä on mahdollista, koska USA:n tekijänoikeuslaissa (Digital Millennium Copyright Act) on säännökset, joiden avulla voidaan vaatia (väitetysti) tekijänoikeuden vastaisen materiaalin poistoa palvelusta. Erityisesti hyökkäys Googlea vastaan nostatti maailmalla raivokkaan reaktion tuoden ennen näkemättömän kävijämäärän hyökkäyksen kohteena olleelle webbisivustolle (www.xenu.net) Skientologeilla ei ole kuitenkaan vaihtoehtoa, heidän on pakko koittaa saada kriittinen materiaali pois verkosta, koska muuten miljoonien dollarien arvoinen liiketoiminta kuihtuisi nopeasti pois. Tämä tulee sanelemaan jatkossakin järjestön toiminnan ja lisää oikeustapauksia on todennäköisesti tiedossa. Toisaalta oikeustapaukset taas herättävät lisää vastarintaa nettiaktivisteissa, mikä tulee takaamaan järjestöä koskevan informaation entistä laajemman levittämisen. Kyseessä on noidankehä, josta ei ole ulospääsyä - ja hyvä niin!

Oksanen on EFFi ry:n hallituksen jäsen ja on ollut mukana kirjoittamassa lausuntoa Googlen tapauksesta, joka on nähtävillä yhdistyksen kotisivuilla http://www.effi.org/. EFFi ry on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhdistys, joka puolustaa sananvapautta ja käyttäjien oikeuksia Internetissä

Ville Oksanen

Linkkivinkki: Kai Puolamäki on kerännyt aiheesta linkkejä.

Seuraava juttu: Erkin elämä, osa 15 (sarjakuva)