Uusi parisuhdelaki

Kuluvana syksynä näyteltiin Helsingissä oloissamme (onneksi) harvinainen näytelmä. Pieni joukko fundamentalistisia äärikristittyjä kiersi eduskuntataloa seitsemän kertaa ja vieläpä vastapäivään. Me kaikki tiedämme miksi. Minä odottelin äänestystulosta jännittyneenä kotona radioni ääressä. Kuuntelin radio Deitä. Kun hieman surusävyinen, mutta asiallinen naisääni sitten kertoi lain menneen niukasti läpi, luulin, että fundamentalistirukoilijat nyt myöntäisivät olleensa väärässä. Kaikkivaltiashan ei ollut kuullut heidän rukouksiaan, ja oli siis ilmeisesti heidän kanssaan eri linjoilla. Eihän se sittenkään noin mennyt.

Rukousjohtaja tarttui reippaasti mikrofoniin ja kertoi kansalle miten asiat ovat. Jumala oli kyllä kuullut heidän rukouksensa ja parisuhdelain läpimeno oli ja on yhä Herralle kauhistus. Ihmisellä nyt vaan on vapaa tahto ja hän voi valita vapaasti Jumalan ja Saatanan välillä. Suomen kansa on valinnut Saatanan ja edessä ovat lopun ajat. Homoseksuaalit tulevat käymään "entistä röyhkeämmiksi", ja meitä odottaa todellinen "homoseksuaalisuuden vyörytys". Vaviskaatte, oi nuoret heterot! Pitäkää kumppaneistanne kynsin hampain kiinni, etteivät homot ja lesbot riistä heitä teiltä väkisin! Näillä paholaisen asianajajilla näet on omat, ihanan infernaaliset, tai infernaalisen ihanat, kumminpäin vain haluatte, keinonsa houkutella vaikka koko Suomen kansa mitä irstaimpaan ja hirvittävimpään sodomiaan.

Henkilökohtaisesti koen tosin olevani turvassa. Olen jo onneksi niin vanha, ettei hurjinkaan homoseksuaalinen vyörytys, (kun ja jos sellainen alkaa, missä se muuten viipyy?) tehoa minuun. Minua ei nimittäin jaksa enää innostaa juuri muu kuin avantouinti. Luen tosin yhä vielä mielelläni markiisi de Saden kirjoja, mutta nehän ovat valistusfilosofiaa, klassikoita ja siten korkeakulttuuria... Äärikristityt edustavat näkemyksineen häviävän pientä osaa kansasta. Monet uuden parisuhdelain puolesta äänestäneet ja aktiivisesti kampanjoineet kansanedustajat ovat hartaita kristittyjä.

Muuten asian tiimoilta käydyissä keskusteluissa puhuttiin jostain kumman syystä ällistyttävän paljon "seksistä". Sanoipa joku vapaa-ajattelijakin jotain sen suuntaista, että laki sallii nyt samaa sukupuolta olevien välisen "seksin". Homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista on kuitenkin luovuttu jo ajat sitten, (että se yleensä on ollut kriminalisoitua, on tietysti synti ja häpeä) eikä avioliittolakikaan ota kantaa avioparien seksielämään. Avioparit ovat aviopareja, vaikkeivät harjoittaisi seksiä lainkaan, tai harjoittaisivat, mutta muiden kuin toistensa kanssa. Kysymys on juridisista oikeuksista ja velvollisuuksista. Uuden parisuhdelain astuttua voimaan, tulee keskinäinen elatusvelvollisuus myös suhteensa rekisteröineitä homo- ja lesbopareja koskevaksi. Tämä voi merkitä monille melkoista kevennystä kukkaroon näinä pätkätöiden luvattuina aikoina. Aineellisia etuja ei näin ollen oltu hakemassa, vaan niistä oltiin valmiita jopa tinkimään. "Seksiinkään" ei lakiuudistusta tarvittu. Kuten aikaisemmin totesin, aikuiset ihmiset voivat jo nyt harrastaa vapaaehtoista seksiä yksin, kaksin tai ryhmissä, kunhan se ei tapahdu kovin julkisella paikalla. Lakiuudistusta tarvittiin muista, syvästi ja puhtaasti inhimillisistä syistä.

Tärkein on ehkä oikeus olla elämänkumppaninsa virallinen omainen ja saada tieto, mikäli puoliso joutuu äkillisesti sairaalaan tai onnettomuuden uhriksi. Kuinka kukaan voi haluta kieltää kanssaihmiseltään tällaisen oikeuden! Miksi lakiuudistusta vastustettiin laajasti ja kiihkeästi, vaikkei se aiheuta veronmaksajille lainkaan kustannuksia eikä vaikuta enemmistön elämänmenoon millään tavalla? Äänestyksen jälkeen eräs kansanedustaja kertoi alkaneensa ensimmäistä kertaa ajatella, että kirkko pitäisi erottaa valtiosta, ettei kirkon sisäisiä teologisia ongelmia sekoitettaisi enää eduskunnan lainsäädäntötyöhön. Herännäisrukoilijat onnistuivat siis herättämään ainakin yhden kansanedustajan. Onhan sekin jo jotain. Olemme joka tapauksessa ottaneet askeleen eteenpäin, kohti yhteiskuntaa, jossa homot ja lesbot, ateistit ja vasenkätiset, avantouimarit, aseistakieltäytyjät ja täysvegaanit käyskentelevät säyseinä ja onnellisina leppeän valtaväestön keskuudessa, eikä kukaan enää kiusaa...

Liisa Lahdenmäki

Linkkivinkki: Seksuaalinen tasa-arvoisuus ry on homoseksuaalien oma järjestö.

Seuraava juttu: Jumalanpilkkalaki ja miksi se pitäisi kumota