Protupaneelin tunnelmia

Prometheus-leirin maailmankatsomuspaneelissakin tuli taas oltua. Paneelista puhuminen tosin on liioittelua, bahá'í-uskova ei tullutkaan, joten paikalla oli minun lisäkseni vain nuori teologiaa opiskeleva tuleva pappi.

Kolme vakioaihetta tuli jälleen käsiteltyä: abortti, eutanasia ja suhtautuminen homoseksuaaleihin. Vastauksetkin olivat odotettuja: itse sallin abortin, tahdon mahdollisuuden aktiiviseen eutanasiaan ja haluan homoseksuaaleille tasavertaisen aseman; tuleva pappi sallisi abortin erikoistilanteissa, vain passiivisen eutanasian ja pitää homoseksuaalisuuden toteuttamista syntinä. Nämä aiheet ovat niin yleisiä, että paneeliin lähtijän kannattaa melkeinpä opetella muutama lause aiheista ulkoa.

Paneelissa kysyttiin myös evoluutiosta. Kanssapanelistini kertoi toki uskovansa, että maapallo on vanhempi kuin Raamatun ilmoittama 6000 vuotta, mutta väitti epämääräisesti ettei ihminen ole voinut syntyä sattumalta. Yritin selvittää hieman tarkemmin esittikö hän jonkinlaista ohjattua evoluutiota, mutta keskustelu aiheesta ei edennyt. Heitin myös kysymyksen sielun tulosta mukaan evoluution kuluessa, kysyin siis kasvattivatko apinat ensimmäisen ihmisen vai oliko jollain olennolla puolikas sielua. Selvää vastausta en tietenkään saanut.

Tuleva pappi hoiti hommansa mallikkaasti ja kertoi kirkkonsa kannan kysymyksiin. Yleisvaikutelmaksi ainakin minulle jäi vain toteamukset "Jumala on, joten..." ilman mitään yritystäkään perustella tätä.

Leiriläiset olivat innostuneita ja osa jatkoi keskustelua vielä pari tuntia kestäneen paneelin jälkeenkin. Ajattelu oli lähinnä terveen kriittistä, kristinuskon perustotuuksia eivät nämä nuoret purematta niele.

Jori Mäntysalo

Linkkivinkki: Katso myös protun WWW-sivut.

Seuraava juttu: Jorin veto ja Pascalin vaaka