Jorin veto ja Pascalin vaaka

Jorin veto: anna minulle satanen, niin pääset taivaaseen. Tosin en voi todistaa, että taivas on olemassa, saati että sata markkaasi sinulle paikan taivaasta takaa, mutta silti veto kannattaa. Kannattaa, koska onhan ikuinen onni taivaassa äärettömän paljon enemmän kuin vaivainen satasen seteli, joten olipa todennäköisyys taivaaseen pääsystä miten pieni vain, niin vedonlyönnin tuloksen odotusarvo on positiivinen.

Tuntuuko järkevältä? Lähes näin päätteli matemaatikko Blaise Pascal 1600-luvulla: "Jos Jumala on olemassa, kannattaa uskoa häneen, jotta pääsee taivaaseen; ellei Jumalaa ole, ei uskosta haittaakaan ole." Tämä päätelmä tunnetaan nykyään nimellä Pascalin vaaka.

Kristityiltä voi ensiksi kysyä, mitä mieltä heidän Jumalansa on tällaisen järkeilyn perusteella uskovista. Yleensähän kristityt ihailevat nimenomaan sokeaa uskoa, ja viittaavat esimerkiksi Jeesuksen sanoihin "Antakaa lasten olla - - Heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta." (Matt. 19:14)

Pascalin vaaka lähtee yhden jumalan oletuksesta. Jos voi olla olemassa vain kristinuskon Jumala tai ei mitään jumalaa, niin veto pätee. Jos taas voi olla olemassa myös hindujen Brahma, niin kristitty kenties uskoo väärään jumalaan.

Mutta kannattaahan uskoa edes johonkin näistä jumalista, ainakaan ateisti ei voi voittaa? Itse asiassa jumalia voidaan keksiä mielivaltainen määrä. Erityisesti jokin jumala voi pelastaa ne, jotka eivät usko kristinuskon Jumalaan. Samalla tavoin jokaiselle mahdolliselle jumalalle voi keksiä "vastajumalan", ja tämä viimeistään riittää kumoamaan Pascalin vedon. Miksei voisi olla jumalaa, joka pelastaisi ateistit? Yhtä mahdoton sellaisen olemassaoloa on kumota kuin kristinuskon Jumalankin olemassaoloa.

Usko ei suinkaan aina ole ilmaista. Jotkut kuolevat uskonsodissa juuri nytkin, joku kenties kieltäytyy verensiirrosta uskontonsa vuoksi ja kuolee. Vähintäänkin rukoileminen vie aikaa, jonka voisi käyttää hyödyllisestikin. Jos tätä pidetään merkityksettömän pienenä maksuna verrattuna mahdolliseen hyötyyn, niin olemmekin palanneet Jorin vetoon. Tilinumeroni saa yhdistyksen toimistolta.

Jori Mäntysalo

Linkkivinkki: Samantyyppinen juttu englanniksi on Jim Huberin Pascal Sucker's Bet.

Seuraava juttu: Erkin elämä, osa 12 (sarjakuva)