Uskonnonvapaudesta

Uskonnon ja varsinkin uskonnottomuuden vapaus, sen kehittyminen ja soveltaminen on jatkuvasti eri muodoissaan esillä yhdistyksemme toiminnassa. Uskonnonvapauslakikomitea on jättänyt lopullisen mietintönsä. Tässä on jossain määrin otettu huomioon liittomme käsityksiä, jotka esitettiin kannanotossamme komitean välimietintöön. Hyvänä tätä mietintöä en kuitenkaan osaa pitää, koska sen mukainen lainsäädäntö edelleen turvaa valtakirkon etuoikeutetun aseman.

Yritimme keväällä ottaa selville, miten uskonnonvapautta sovelletaan päiväkodeissa. Lähetimme niihin kyselyn, jossa tiedusteltiin mm. uskonnottomien lasten lukumäärää hoitopaikassa ja heidän huomioon ottamistaan uskontoon liittyvissä erityistilanteissa. Tampereella tällaiseen kyselyyn vaaditaan tutkimuslupa, jota meille ei myönnetty. Nyt yritämme selvittää, millä keinoin voimme saada tietoja päiväkotien suhtautumisesta uskonnonvapauteen.

Koulujen elämänkatsomustiedon opettajien ja oppilaiden kanssa on jatkettu yhteistyötä. Kuluneenakin lukuvuonna oppilailla oli kirjoituskilpailu, jonka parhaita (meidän mielestämme) on palkittu. Tästä saavat taas lehtemme lukijatkin nautiskella. Lisäksi jäsenemme ovat esitelleet yhdistyksemme toimintaa.

Alkaneena kesänä palaamme vanhoihin perinteisiin uusissa muodoissa. Aikoinaanhan kesäretkemme Viikinsaareen järjestettiin kesäkuulla. Nyt palaamme tähän perinteeseen, retki järjestetään kesäkuun 30. päivä. Normaalistihan tapaamisessa on ollut mukana lähinnä Tampereen ja Nokian vapaa-ajattelijoita, tällä kertaa vieraiksemme tulee ainakin ryhmä Pohjois-Kymen vapaa-ajattelijoita.

Valtakunnallinen kesätapahtuma, vapaan ajatuksen päivät, vietetään tänä vuonna merellisissä maisemissa Kemissä.

Yhteenvetona ennuste alkavalle kesälle: odotettavissa vakavaa pohdintaa ja ahkeraa työskentelyä uskonnonvapauden puolesta sekä vaihtelevasti kepeämpiä tapahtumia vesien äärellä. Hyvää kesää.

Simo Järvinen

Seuraava juttu: Hautaustoimilaki tulee