Elämän toinen pää

Matti Tulosen testamentin turvin olisi yhdistyksellä mahdollisuus huolehtia myös uskonnottomasta hautausmaasta.

Varsinainen arkkuhautausmaa kylläkin taitaisi olla turhan hintava ja talkootyötä vaativa, mutta uurnahautausmaa tai uurnalehto olisivat mielestäni varteenotettavat vaihtoehdot. Näiden ero on uurnahautausmaan merkityt hautapaikat kivineen ja uurnalehto jossa siis ei ole jokaiselle erityisesti merkittyä hautapaikkaa, vaan tuhka sijoitetaan alueella ja vainajan nimi laitetaan esimerkiksi yhteiseen muistomerkkiin. Vapaa-ajattelijat tuskin uskovat mädäntyneen ruumiinsa joskus vielä nousevan ylös, joten arkkuhautaus ainakaan siinä mielessä tuskin on kenenkään viimeinen tahto.

Ensimmäisissä tapauksissa mielestäni tulisi uskonnolliset symbolit hautausmaalla kieltää, jottei se pian näyttäisi nimenomaan esim. muslimihautausmaalta tms. Jälkimmäisessä tapauksessa ei tarvitsisi miettiä hautapaikan hallinta-aikoja ja hoitovastuuta, mutta rahaa täytyisi sijoittaa kunnolliseen muistomerkkiin.

Lakipykälät ja muut elämää hankaloittavat asiat täytyykin vielä selvittää, mutta tuhkanhan saa sirotella maanomistajan luvalla, jolloin vapaa-ajattelijat voisivat antaa pääsääntöisesti kaikille luvan sijoittaa vainajan tuhka omistamalleen maa-alueelle. Mahdollisesti kuitenkin virallinen hauta-alue huomioidaan paremmin tulevaisuudessa kaavoituksessa ja muissa ongelmissa.

Laitetaan siis asia hautumaan ja katsastellaan sivusilmällä Tampereen lähistöltä sopivia alueita.

Laura Rintakoski

Seuraava juttu: Trapetsitaiteilija