Terveisiä USA:sta

Täällä Jenkkilässä juuri selvittiin resuisesta vaalipuuhasta. Oli inhottavaa kuunnella suurten puolueitten presidenttiehdokkaiden yhtämittaista vetoamista jumaliin ja jeesuksiin ja minkälaisia pyhimyksiä he olivat.

Republikaanien George W. Bush kertoi Jeesuksen olevan hänen suosituin filosofinsa, joka myös hänet oli pelastanut alkoholi-ongelmasta. Yhdestä narkomaniasta toiseen.

Demokraattien Al Gore, kun kysyttiin millä perusteella tekisi hallituksen päätöksiä, vastasi että hän kysyisi itseltään "what would Jesus do." (Mitä Jeesus tekisi.)

Hänen varapresidenttiehdokkaansa ortodoksijuutalainen Joe Lieberman sanoi, että hän ja Al Gore tulisivat johtamaan Yhtysvalloissa suurta kansallista moraalista ylösnousua uskonnon avulla. Kun häneltä kysyttiin että voisiko ateisti olla hyvä ihminen, hänen täytyi myöntää että "yes". Taas nuoremman Bushin entinen presidentti-isä oli aikoinaan sanonut "ettei ateisti voi olla hyvä amerikkalainen".

Tässä ilmapiirissa Tarja Halonen ei olisi voinut millään päästä valituksi USA:n presidentiksi. Tämä kaikki todistaa, että Suomen kansan enemmistö on paljon avomielisempää toisinajattelijoita nähden kuin tässä minun synnyinmaassani, vaikka teillä on valtionkirkko ja meillä ei ole.

Itse äänestin Vihreiden Ralph Naderia. Hän ei puhunut uskonnosta, vaikkei tämä ollut ainut argumentti minkä perusteella suosin häntä.

Harry Siitonen, Berkeley, Kalifornia, USA.

Seuraava juttu: Horoskoopit ja evankeliumit