WWW-sivuille iski sensuuri Kouvolassa

Tapaus Pahalahti

Samuli Pahalahti opiskelee Kouvolan seudun ammatillisessa oppimiskeskuksessa. Koulu tarjoaa oppilaille mahdollisuuden omien WWW-sivujen tekemiseen. Pahalahti laittoi sivustolleen mm. "Suomen kirkonpolttajat ry:n" (nimi on vitsi, kyse ei voi olla rekisteröidystä yhdistyksestä) ja Vapaa-ajattelijain liiton sivuihin osoittavat linkit. Nämä linkit käskettiin poistaa "loukkaavana materiaalina".

Pahalahti kysyi syytä, ja vastaus oli yksinkertainen: jos joku ei pidä sivuista, niin ne pitää poistaa. WWW-sivujen sisältöä koskevissa säännöissä asiasta ei ole mitään mainintaa, joten sivuja ilmeisesti "siivotaan" täysin mielivaltaisesti. Uskonnonvapaus ei kuulemma asiaan liity, kun vapaa-ajattelu ei ole uskonto. Miksiköhän perustuslain 11. pykälän otsikko on "Uskonnon ja omantunnon vapaus"?

Koulun webmaster poisti sivuston, myöhemmin se palautettiin ja asiassa yleisesti sekoiltiin. Lopputulos on tätä kirjoitettaessa se, että kaikkien oppilaiden WWW-sivut näkyvät vain koulun omilta koneilta. Joku on kirjoittanut Eduskunnan oikeusasiamiehelle, ja hän on soittanut koululle. Tarkoitus on tehdä ennakkopäätös koulujen tietoliikennesäännöistä, joissa määrätään mm. juuri kotisivujen sisällöstä.

Itse kirjoitin webmasterille, ja saamani vastauksen mukaan syy sivujen poistoon oli vain kirkonpolttajien linkki. Pahalahdelle oli kuitenkin nimenomaisesti kerrottu syynä olevan myös Vapaa-ajattelijain liiton linkki. Mahdollisesti joku on huomannut virheensä ja yrittää nyt kiemurrella irti unohtamalla osan totuudesta.

Pohdintaa

Vastuu WWW-sivujen sisällöstä on ylipäänsä vaikea kysymys. Onko palveluntarjoajalla velvollisuus seurata sivuja aktiivisesti? Vai pidetäänkö tätä vain teknisenä palveluna, samoin kuin postilaitosta, joka ei ole vastuussa kirjeiden laittomasta sisällöstä?

Koulun ei ole mikään pakko tarjota WWW-sivuille tilaa, vaan kyse on vapaaehtoisesta palvelusta. Koulu voi tietysti myös rajoittaa käyttöä vaikkapa vain opiskeluun liittyviin sivuihin. Aika usein kielletään myös "epäsiveellinen materiaali" ja teknisistä syistä isot kuvatiedostot tms. voidaan kieltää. Rajanveto on vaikeaa, tulisiko sallia linkki uusnatsien, eläinten vapautusrintaman tai Suomen kannabisyhdistyksen sivulle?

Lakimiehille esitän kaksi kysymystä. Mitä laki sanoo koulujen järjestyssäännöistä yms, minkä elinten ne pitää vahvistaa, voiko niistä valittaa ja saako kuka tahansa ne luettavakseen? Entä estääkö joku lainkohta koulua sallimasta linkkiä SDP:n sivulle kieltäen linkin Kokoomuksen sivulle tai sallimasta linkkiä kirkon sivulle kieltäen linkin vapaa-ajattelijoiden sivulle?

Ohjeita vastaisen varalle

Mitä tehdä, jos sinun sivusi kielletään tai jotain vaaditaan poistettavaksi? Tee sivustasi varmuuskopio tulevaisuutta varten. Tee myös aina uusitusta sivusta kopio. Kirjoita muistiinpanoja kaikista keskusteluista, joita käyt asiaan liittyen ja tallenna kaikki lähettämäsi ja saamasi sähköpostit. Ilmoita asiasta Vapaa-ajattelijain liitolle esimerkiksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen webmaster@vapaa-ajattelijat.fi.

Yksittäinen linkki saattaa tuntua pieneltä asialta, mutta pikkuasioihin on syytä puuttua, jotta isompia sananvapauden rikkomuksia ei pääse tapahtumaan. Siellä missä uskonnoiksi kutsuttua taikauskon järjestäytynyttä muotoa saa esitellä, pitää olla oikeus kertoa myös järkiperäisestä vaihtoehdosta.

Jori Mäntysalo

Seuraava juttu: Toiminta perheille